Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Clueless (Amy Heckerling, US 1995)

Clueless

Amy Heckerling / US, 1995 / 97 min.

De openluchtvoorstellingen van Sunsets zijn dit jaar gewijd aan vrouwelijke makers. Amy Heckerling leverde een klassieker af met de highschoolcomedy Clueless, waarin leeghoofdige maar toch sympathieke Cher zich inzet voor andere meiden die minder populair zijn. Teen-speak galore!

poster Clueless (Amy Heckerling, US 1995)
Wat zou Jane Austen ervan hebben gevonden? Regisseur en scenarioschrijver Amy Heckerling nam Austens roman Emma – over een jonge vrouw die optreedt als ongevraagd koppelaarster – tot leidraad voor Clueless, het toppunt van de Amerikaanse tienerkomedie.

Het is de populaire Cher, dochter van de superrijken in Beverly Hills, die het beste met haar highschoolklasgenioten voorheeft. Ze geeft iedereen advies en zoekt voor iedereen een geschikte partner, zelf is ze nog single. Als het lelijke eendje Tai arriveert, stort Cher zich op haar – binnen no time blijkt Tai de populairste meid van de school.

Geestige dialogen

Clueless was bij uitkomst een hit; de geestige dialogen in door Heckerling geschreven ‘teen-speak’ stuwden de handeling voort, de setting was herkenbaar en de onnozele Cher Horowitz (Alicia Silverstone) die liefde vindt waar ze die het minst verwacht, stal de harten van de kijkers.

“De films is bedoeld voor tieners”, schreef de bekende filmcriticus Roger Ebert, “maar zoals alle goede komedies valt ze in de smaak bij iedereen die gevoel voor humor heeft en ironie verstaat.”

Sunsets 2023

De openluchtvoorstellingen worden gepresenteerd door Noa Johannes (VPRO Cinema). Voorafgaand aan iedere vertoning vertonen we een eighties of nineties muziekvideo met link naar de hoofdfilm. Met je Cinevillepas kun je gratis een plek reserveren, niet-pashouders betalen € 5. Er is een maximaal aantal Cineville-reserveringen mogelijk, dus Cinevillers: wees er vroeg bij.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Amy Heckerling

Productiejaar

1995

Productieland(en)

US

Originele titel

Clueless

Lengte

97 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Sunsets

Relaxed met een drankje genieten van een zwoele zomeravond en een bijzondere film? Dat kan, want ook dit jaar zijn er weer openluchtvoorstellingen in het park bij het Eye-museumgebouw. Bij zonsondergang kun je deze zomer kijken naar films waarin de stad een personage op zich is.

Lees meer
campagnebeeld Sunsets
still Clueless (Amy Heckerling, US 1995)
still Clueless (Amy Heckerling, US 1995)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op