Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Colette and Justin

Colette and Justin

Alain Kassanda / FR, BE, 2022 / 89 min.

Samen met zijn grootouders onderzoekt debuterend filmmaker Alain Kassanda zijn familiegeschiedenis. In dit gelaagde portret komen herinneringen en politiek samen, en zijn de verschuivingen in postkoloniaal Congo voelbaar dichtbij.

poster IDFA 2022

De debuutfilm van Alain Kassanda begint als een zelfonderzoek. Hoe goed kent hij zijn grootouders? Wat weet hij van zijn geboorteland Congo, dat zijn identiteit deels door kolonisator België kreeg opgelegd? En wat weet hij daarmee over zichzelf? In Colette et Justin reist de hij door de tijd en zijn persoonlijke familiegeschiedenis – waarmee hij ook de geschiedenis van postkoloniaal Congo fraai tot leven wekt.

Hij laat zijn opa en oma terugblikken op hun leven, van hun jeugd en eerste ontmoeting tot een complexe politieke periode. De eerste onafhankelijke jaren van Congo trekken voorbij als een gelaagde geschiedenis, waarin goed en kwaad door elkaar lopen en Justin een belangrijke rol werd toebedeeld. De diepe sporen van het kolonialisme bleven intussen altijd voelbaar.

Kassana weet grote politieke verschuivingen te verpakken als een intieme familiefilm. Ondersteund door levendig archiefmateriaal, gevoed door herinneringen en zijn nieuwsgierigheid, en voorzien van een poëtische voice-over.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alain Kassanda

Productiejaar

2022

Productieland(en)

FR, BE

Lengte

89 min.

Taal

Lingala, French

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op