Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Combat shock still 3

Combat Shock

Buddy Giovinazzo Giovinazzo / US, 1986 / 91 min.

New York, Staten Island, midden jaren tachtig. Frankie, Vietnam-veteraan, probeert het hoofd boven water te houden in benarde omstandigheden. Geplaagd door nachtmerries en gewelddadige herinneringen loopt zijn pad rechtstreeks naar de ondergang, een hellegang die hij á la Travis Bickle in Taxi Driver voorziet van snijdend commentaar. Giovinazzo's ultralowbudget speelfilmdebuut wordt voorafgegaan door een optreden van punkband The Kaak.

Poster combat shock

Frankie probeert het goede, maar de omstandigheden zitten niet mee. Hij scharrelt wat rotbaantjes bij elkaar en husselt wat – alles om z”n gezinnetje te onderhouden. Maar werk is er nauwelijks, de gedeformeerde baby huilt onophoudelijk en het appartement staat zowat op instorten.

De door de Vietcong gemartelde Frankie zwerft radeloos door de straten van Staten Island, bevolkt door junkies, dealers en tienerhoertjes die zich als schimmen langs de inzakkende graffitigevels spoeden.

ultra lowbudget

Met zijn compromisloos, nietsontziend speelfilmdebuut – voor de spreekwoordelijke appel en ei gedraaid op 16mm – trok regisseur Buddy Giovinazzo de aandacht van filmprogrammeurs. American Nightmare, zoals de film oorspronkelijk heette, was onder meer te zien in Cannes en op het filmfestival van New York.

De ultra-ultra lowbudgetproductie over de erfenis van de Vietnamoorlog werd opgepikt door productiemaatschappij Troma en als cultvariant van Rambo in de markt gezet. Giovinazzo vond later emplooi in Duitsland als regisseur van Duitse krimi”s en Tatort-afleveringen.

optreden the kaak

Tweemanscombo The Kaak leidt de film 26 april in met passende bak herrie. Thor achter de drumkit en Buster op gitaar, schreeuwend naar de microfoon. De mannen produceren een geluid dat door experts is beschreven als “Stiff Little Fingers en de Buzzcocks die verdrinken in een bak hete espresso”.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Buddy Giovinazzo Giovinazzo

Productiejaar

1986

Productieland(en)

US

Originele titel

Combat Shock

Lengte

91 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Shell Shock

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer
campagnebeeld Shell Shock
Combat shock still 1
Combat shock still 4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op