Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Marie Kreutzer / AT, LU, DE, HU, 2022 / 115 min.

Keizerin Sisi van Oostenrijk werd wereldberoemd door de vertolking van Romy Schneider. Maria Kreutzer tekent Sisi op haar veertigste, een leeftijd waarop vrouwen geacht werden te verdwijnen. Vicky Krieps geeft de door het patriarchaat geknevelde, maar levenslustige en trotse keizerin fenomenaal gestalte. 

poster Corsage (Marie Kreutzer, AT/DE/FR/LU 2022)
Ze was mooi, ze was sympathiek, ze had een bijzondere band met het volk. Keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije (1837-1898), echtgenote van Franz Joseph, is jarenlang de geliefde droomvrouw geweest aan het hof. Nu wordt Sisi veertig, krijgt ze de eerste grijze haren en moet haar corset steeds strakker worden geregen. De keizer gaat op zoek naar een jonge minnares, Sisi moet in de coulissen verdwijnen.

Anders dan de Sisi-films met Romy Schneider als de jonge Elizabeth, tekent regisseur Maria Kreutzer de keizerin als zelfbewuste vrouw van middelbare leeftijd, wier leven tegelijkertijd volledig wordt bepaald door de patriarchale wetten van de aristocratie. Sisi probeert daaraan te ontsnappen, reist naar Engeland, ontmoet oude liefdes en raakt zelfs in gesprek met de allereerste uitvinder van de filmcamera, Louis Le Prince.

Hedendaagse popsongs

Corsage geeft een totaal ander beeld van de keizerin dan doorgaans; daarbij schrikt Kreutzer er niet voor terug om de handeling te begeleiden met hedendaagse popsongs of ahistorische props als een telefoon in beeld te brengen. De kijker ervan doordringen dat film een constructie is, net zoals onze interpretatie van het verleden, is een van de opgaven die Kreutzer zich stelt. Corsage kiest radicaal voor een feministisch perspectief op het verleden, waarin de rol van vrouwen nog altijd wordt miskend.

...verpletterend...Elk shot, elke keuze is raak. Dit is denken met beelden...lumineus... (**** NRC Handelsblad)

...excellent...bijzonder fraai...uitmuntende vertolking...in Krieps' spel vindt alles zijn evenwicht... (**** De Volkskrant)

...poëtisch...geestig portret...intiem...gevoelig en krachtig...slim... (**** Trouw)

Details

This movie contains scenes showing explicit sexPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Marie Kreutzer

Productiejaar

2022

Productieland(en)

AT, LU, DE, HU

Originele titel

Corsage

Lengte

115 min.

Taal

Duits, Frans, Engels, Hongaars

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Corsage (Marie Kreutzer, AT/DE/FR/LU 2022)
still Corsage (Marie Kreutzer, AT/DE/FR/LU 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op