Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Andrea Arnold / GB, 2022 / 98 min.

Wat weten we van de dieren die we houden, voor melk, vlees en leer? Andrea Arnold (American Honey) kruipt met de camera op melkkoe Luma, die net heeft gekalfd. Arnolds eerste lange documentaire zet, vrijwel zonder woorden, vraagtekens bij de intensieve veehouderij,

poster Cow (Andrea Arnold, GB 2021)

Voor boeren die hun geld moeten verdienen in de grootschalige veehouderij is het de gewoonste zaak van de wereld. Zodra een koe heeft gekalfd wordt het beestje weggehaald bij de moeder, die vrijwel meteen aan de melkmachine wordt gezet.

Cow, Andrea Arnolds eerste lange documentaire, toont het leven van melkkoe Luma als een opeenvolging van eentonige, op profijt gerichte handelingen: insemineren, bevallen, kalf afstaan en melk produceren. Het dier wordt als object behandeld in een productieproces dat winst moet opleveren.

Genieten

Door met de camera, vrijwel woordloos, op de huid te kruipen van één van de vele koeien van een grote melkveehouderij, krijgt de koe een gezicht. We zien hoe Luma haar pasgeboren kalf liefdevol schoon likt, of in een weiland staat te genieten van de zonsondergang.

Cow stelt onnadrukkelijk de vraag: hoe willen wij met productiedieren omgaan? Wie de ogen van Luma van dichtbij heeft gezien, ziet een levend, aandoenlijk wezen, niet een melkfabriek.

Andrea Arnold

De Britse regisseur Andrea Arnold (1961) werkte als acteur en tv-presentator; na een regieopleiding aan het American Film Institute maakte ze enkele korte films. Vanaf de jaren nul trok ze de aandacht met lange speelfilms zoals Fish Tank (2009) en de literaire adaptatie Wuthering Heights (2011). Voor het indrukwekkende American Honey (2016) kreeg ze de Juryprijs van het Cannes-filmfestival.

Voorfilm

Voorafgaand aan de hoofdfilm ziet u de korte Nederlandse reclamefilm Dutchy brengt u het laatste wereldnieuws (1958), afkomstig uit het archief van Eye gemaakt in de beroemde Dollywoodstudio's van Joop Geesink, waar onder andere ook de Loekie de Leeuwfilms werden gemaakt.

Cow in de pers

...voortreffelijk... (***** Bor Beekman, De Volkskrant)

...vakkundig...slim...een van de meest interessante films over veeteelt van de afgelopen tijd...oprecht... (**** NRC Handelsblad)

...intiem...mooi...ontroerend... (**** Trouw)

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Andrea Arnold

Productiejaar

2022

Productieland(en)

GB

Originele titel

Cow

Lengte

98 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Cow (Andrea Arnold, GB 2021)
still Cow (Andrea Arnold, GB 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op