Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Crash 1

Crash

David Cronenberg / CA, 1996

Wie genoeg heeft van huis-, tuin- en keukenseks kan zijn hart ophalen bij Crash, Cronenbergs adaptatie van J.G. Ballards gelijknamige roman. De afdaling in de schemerwereld van seksuele fetisj, overspel en gekreukelde autowrakken heeft surreële trekken.

Crash poster

Cronenberg volgt vrij nauwgezet Ballards vertelling over de geharde reclameproducent James die zijn driftleven vormgeeft in een open huwelijk. James belandt na een zwaar auto-ongeluk met zijn minnares Helen in het ziekenhuis, waar hij kennismaakt met een geheim genootschap van “crash survivors”. De leden zijn in de ban van beroemde crashes – denk aan de dodelijke ongelukken van James Dean en Jayne Mansfield – en raken zeer opgewonden van elkaars breuken, butsen en braces.

Crash ging in première in Cannes, waar een groot deel van het publiek zich geschokt toonde; toch kreeg Cronenbergs duister getoonzette bespiegeling over de fetisjwaarde van de Amerikaanse auto- en sterrencultuur de Speciale Juryprijs. De kenners vonden de film “origineel, gedurfd en vermetel”. Met Holly Hunter en Rosanna Arquette.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

David Cronenberg

Productiejaar

1996

Productieland(en)

CA

Originele titel

Crash

0

Ondertiteling

FRA of NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
Crash 2
Crash 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op