Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Cries and Whispers (Viskningar och rop) (Ingmar Bergman, SE 1972)

Cries and Whispers

Ingmar Bergman / SE, 1972 / 91 min.

Ingmar Bergman geeft inzicht in het innerlijke leven van drie zusters, waarvan er een op sterven ligt. Liv Ullmann, Kari Sylwan, Ingrid Thulin en Harriet Anderson leveren uitzonderlijke acteerprestaties in een intens verhaal over familiebanden, egoïsme en de omgang met stervenden. Deze film inspireerde Ivo van Hove tot het theaterstuk Kreten en gefluister: zie de tentoonstelling All About Theatre About Film.

poster Cries and Whispers (Viskningar och rop) (Ingmar Bergman, SE 1972)

Schreeuw zonder antwoord (in Vlaanderen bekend onder de titel Kreten en gefluister) vertelt het verhaal van twee zussen die terugkeren naar hun ouderlijk huis om de derde zus, die op sterven ligt, bij te staan.

De film speelt zich af in een grote Zweedse villa, aan het eind van de negentiende eeuw. Plichtmatig verzorgen Karin en Maria hun zus Agnes, wier laatste uren zijn aangebroken na een jarenlange ziekte. Hoewel ze hun best doen, kunnen de zussen haar niet de warmte en liefde geven waar ze behoefte aan heeft – dat lukt alleen de dienstbode Anna.

Na de rauwe sterfscène, geconfronteerd met hun eigen sterfelijkheid en melancholische herinneringen, lijkt de koele afstandelijkheid tussen de twee overgebleven zussen even verbroken. Gedurende de hele film valt het geluid van tikkende klokken op, evenals het overheersen van de kleur rood (Bergman:"Rood is de kleur van de menselijke ziel"). Zowel in het decor als in de montage komt steeds een verzadigd karmozijnrood terug, dat associaties oproept met erotiek en dood, vruchtbaarheid en geweld.

In plaats van een gangbaar scenario schreef Ingmar Bergman brieven aan de mensen met wie hij werkte. Cameraman Sven Nykvist ontving een Oscar voor deze film.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ingmar Bergman

Productiejaar

1972

Productieland(en)

SE

Originele titel

Viskningar och rop

Lengte

91 min.

Taal

Zweeds, Duits, Deens

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

35mm, DCP

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
campagnebeeld (opgemaakt) All About Theatre About Film
still Cries and Whispers (Viskningar och rop) (Ingmar Bergman, SE 1972)
still Cries and Whispers (Viskningar och rop) (Ingmar Bergman, SE 1972)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op