Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Crimes of the Future (David Cronenberg, US 2022)

Crimes of the Future

Bekijk trailer

David Cronenberg / CA, GR, FR, 2022 / 106 min.

Het menselijk lichaam leeft in een steeds kunstmatiger wereld, constateert avant-garde performancekunstenaar Saul Tenser. Wordt het niet tijd onze organen te bevrijden van hun biologische beperkingen? Cronenberg keert terug naar intense bodyhorrorsferen, nu met sterren als Viggo Mortensen, Léa Seydoux en Kristen Stewart.

poster Crimes of the Future (David Cronenberg, US 2022)

Virussen, parasieten, woekerende cellen of het dna van een vlieg die de mens transformeert: in zijn vroege films (Shivers, The Brood, The Fly) schetste David Cronenberg al hoe het menselijk lichaam kan worden overgenomen door kwaadaardige krachten die hem van zijn menselijkheid beroven. Ook de versmelting van mens en techniek was een onderwerp dat Cronenberg in de greep had, met alle angstaanjagende effecten van dien (Scanners, Videodrome, eXistenZ).

Na acht jaar radiostilte is de Canadese meester van de bodyhorror terug met een nieuwe verkenning van de grenzen van het menselijk lichaam. In Cannes (competitieprogramma) ging zijn nieuwste film Crimes of the Future in wereldpremière, met een all-star cast: Viggo Mortensen, Léa Seydoux en Kristen Stewart.

Mysterieus genootschap

Mortensen is Saul Tenser, avant-garde performancekunstenaar – een beroep dat doet vermoeden dat grenzen overschreden gaan worden. Bij zijn optredens verkent de gevierde kunstenaar, met partner Caprice (Seydoux), de mogelijkheden om onze organen te bevrijden van biologische beperkingen – transformatie en mutatie leiden de mens het synthetische tijdperk binnen…

Inspecteur Timlin (Stewart) van het Nationale Donor Register krijgt lucht van de zaak en volgt de gangen van Tenser en Caprice nogal obsessief; achter hun optredens schuilt een mysterieus genootschap dat de mensheid de volgende fase van de evolutie wil binnenleiden.

Voorfilm

Vertoning van de korte film Van vitaal belang (1953, 2'), een reclamefilm uit de Dollywoodstudio's van Joop Geesink, geestelijk vader van Loekie de Leeuw. Het poppenanimatiefilmpje laat zien hoe het menselijk lichaam van binnen bediend blijkt te worden door kleine roze figuurtjes.

Bijzondere vertoningen

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul language

Regisseur

David Cronenberg

Productiejaar

2022

Productieland(en)

CA, GR, FR

Originele titel

Crimes of the Future

Lengte

106 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Crimes of the Future (David Cronenberg, US 2022)
still Crimes of the Future (David Cronenberg, US 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op