Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Crimson Tide (Tony Scott, US 1995)

Crimson Tide

Tony Scott / US, 1995 / 116 min.

De nucleaire onderzeeër USS Alabama komt in actie wanneer rebellerende Russische troepen zich meester hebben gemaakt van kernraketten. Denzel Washington is de voorzichtige luitenant-commandant Ron Hunter, Gene Hackman de rouwdouwkapitein Frank Ramsey. Ondertussen verdwijnt de radioverbinding en ontstaat vuur aan boord…

poster Crimson Tide (Tony Scott, US 1995)

Wat als de Russische troepen inderdaad hun buitgemaakte raketten met allesverwoestende lading afvuren? Dat is de vraag waar Ramsey en Hunter zich over moeten buigen terwijl contact met het hoofdkwartier wegvalt en een fatale aanvaring dreigt met een andere duikboot. Moet de USS Alabama zijn kernraketten lanceren in een pre-emptive strike?

Actiefilmregisseur Tony Scott (Top Gun, Déjà Vu) leverde een nagelbijtend spannende duikbootthriller af in de traditie van Das Boot en The Hunt for Red October. Tegelijkertijd is Crimson Tide een bespiegeling over besluitvorming onder de dreiging van een nucleair conflict: wie neemt de verantwoordelijkheid van een Armageddon op zich?

Indrukwekkend

Denzel Washington schittert als de ingehouden, democratisch ingestelde militair-nieuwe-stijl die geen onnodige risico’s wil nemen. Even indrukwekkend is Gene Hackman als plichtsgetrouwe oldtimer die de kernraketten van de USS Alabama in positie zet om het vaderland te verdedigen.

Crimson Tide is een productie van het fameuze duo Don Simpson en Jerry Bruckheimer, het team achter onder meer Top Gun en Days of Thunder.

Filmwetenschapper Dan Hassler-Forest kijkt in zijn inleidingen bij Crimson Tide en The Equalizer op 19 augustus naar de bepalende rol die ras altijd in Hollywood heeft gespeeld, en hoe we die spanning terugzien in deze twee films.

Bijzondere vertoningen

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Tony Scott

Productiejaar

1995

Productieland(en)

US

Originele titel

Crimson Tide

Lengte

116 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still Crimson Tide (Tony Scott, US 1995)
still Crimson Tide (Tony Scott, US 1995)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op