Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Cry Freedom (Richard Attenborough, GB/ZW 1987)

Cry Freedom

Richard Attenborough / GB, 1987 / 157 min.

Denzel Washington speelt anti-apartheidsactivist Steve Biko in dit krachtige, waargebeurde drama over de vriendschap tussen Biko en Donald Woods, een Zuid-Afrikaanse journalist (Kevin Kline). Biko werd op brute wijze behandeld door de politie waarna hij in de cel stierf aan zijn verwondingen.

poster Cry Freedom (Richard Attenborough, GB/ZW 1987)

Donald Woods is hoofdredacteur van de liberale krant Daily Dispatch in het Zuid-Afrika onder de apartheid. Hij heeft verschillende kritische artikelen geschreven over de – in zijn ogen – radicale opvattingen van Steve Biko, het belangrijkste lid van de Black Consciousness Movement. Als hij Biko voor het eerst ontmoet, moet de journalist zijn mening flink bijstellen. Woods bekeert zich tot een actieve anti-apartheidsstrijder wanneer Biko in 1977 in de cel belandt en sterft door bruut politieoptreden. Als Woods vervolgens een biografie over Biko schrijft waarmee hij de veiligheidspolitie op zijn dak krijgt, moet hij – vermomd als priester – het land ontvluchten naar buurland Lesotho.

Richard Attenbourough reconstrueert de ongebruikelijke vriendschap tussen twee mannen met totaal verschillende achtergronden en filosofieën. De krachtige politieke boodschap van Cry Freedom wordt ondersteund door uitmuntend acteerwerk van Washington en Kline, die uitblinken in scherpe, tedere en ironische dialogen. Washington werd voor zijn rol genomineerd voor een Oscar voor Beste Acteur. Vijf jaar later zou hij nog een zwarte burgerrechtenactivist spelen: Malcolm X in Spike Lee's gelijknamige film.

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Richard Attenborough

Productiejaar

1987

Productieland(en)

GB

Originele titel

Cry Freedom

Lengte

157 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still Cry Freedom (Richard Attenborough, GB/ZW 1987)
still Cry Freedom (Richard Attenborough, GB/ZW 1987)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op