Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Hastalavictoriasiempre

Cuba & Che: ¡Hasta la revolución siempre!

Cuba-avond die start met een blik op Che Guevara, idool voor de mensen die in 1968 de straat op gingen. Ze sjouwden zijn beeltenis mee bij demonstraties en schreeuwden dat ze zijn revolutie zouden voortzetten. Unieke beelden van Che, die met zijn halflange haar, baret en sigaar symbool stond voor de meeslepende kracht van opstand. Daarna: vertoning van Memories of Underdevelopment, indringend portret van de jonge Cubaanse intellectueel Sergio: hoe verhoudt hij zich tot Castro’s regime? Winnaar Camera d'Or in Cannes. Inleiding door Gert Oostindie.

Memorias del subdesarrollo

Voorfilm Hasta la victoria siempre van Santiago Alvarez, wordt gevolgd door:

Memories of Underdevelopment Memorias del subdesarollo

Martin Scorseses The Film Foundation restaureerde deze nouvelle vague-achtige film van de Cubaanse filmmaker Tomás Gutiérrez Alea. In Memories of Underdevelopment schetst hij een indringend portret van de jonge intellectueel Sergio, wiens rijke familie na de revolutie van 1959 Cuba ontvlucht. Ze betalen voor hun vrije uittocht richting Miami met dure horloges.

De anti-burgerlijke Sergio is blij dat de familie vertrekt, en ziet zich gedwongen zijn positie te bepalen ten opzichte van Castro”s regime. Als achterblijver lijken emotionele en geestelijke vervreemding zijn deel. De Engelse filmcriticus Derek Malcolm noemde de film “een van de beste films ooit over de plaats van het sceptische individu in de loop van de geschiedenis.”

De films zit vol prachtige scènes waarin Sergio's emotionele staat van verwarring wordt verbeeld, zoals die waarin hij een dood vogeltje van een flatgebouw gooit. Winnaar Camera d'Or in Cannes.

Restored by Cineteca di Bologna at L”Immagine Ritrovata laboratory in association with Instituto Cubano del Arte e Industria Cinematográficos (ICAIC). Restoration funded by The George Lucas Family Foundation and The Film Foundation”s World Cinema Project

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

1968

Vijftig jaar geleden kwamen studenten, fabrieksarbeiders, jongeren en filmmakers in opstand tegen het gezag, van Parijs tot Mexico-Stad. In hun handen niet alleen stenen maar ook wendbare, lichte 16mm-camera’s.

Lees meer
campagnebeeld 1968: You Say You Want a Revolution
Memorias
Memorias del subdesarrollo 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op