Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
De spelende mens

Dag van de korte film

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, vieren we De Dag van de Korte Film, een overzicht van de beste korte films van eigen bodem. Het Europese initiatief om de aandacht voor de korte film aan te jagen, is onderhand een begrip. Bij de zesde aflevering komen weer verhalen in alle soorten en maten voorbij. We belanden in 19-eeuws koloniaal Afrika, redden bootvluchtelingen op Lesbos of zien twee hartsvriendinnen worstelen met hun puberteit.

Eye dagvdkortefilm 2018 poster

Het volwassenenprogramma van de Dag van de Korte Film bestaat uit vijf korte films van aanstormend, Nederlands talent dat het afgelopen jaar geselecteerd is voor (inter)nationale filmfestivals en diverse prijzen in de wacht sleepte.

De selectie van dit jaar omvat acht korte films, waaronder de winnaar van de publieksprijs Go Short 2018 (De spelende mens) en de winnaar Beste Korte Documentaire van het Australische Flickerfest (Hallo Salaam).

programma

Skógafoss (Niels Bourgonje, NL 2017, 11”)Tijdens zijn vakantie krijgt Gijs een telefoontje van zijn moeder. Langzaam wordt de complexe ouder-kindrelatie duidelijk.

Word! (Amos Mulder, NL 2017, 7”)Over de relatie tussen woord en betekenis in een post truth- universum. Wat is de waarde van taal als ze iets anders vertelt dan het beeld?

De spelende mens (Sanne Rovers, NL 2017, 27”)Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: portret van waaghalzen en noeste knutselaars die helemaal in hun hobby opgaan.

Kort maar krachtig (​​​​​​​Junaid Chundrigar, NL 2017, 2”)Jonge held moet binnen absurd kort tijdbestek prinses redden. Alle fantasy- en avonturenfilmclichés op de hak....

Tex (​​​​​​​Jonas Smulders, NL 2017, 18”)Tex ziet haar gezworen vijand ziet met de jongen van wie ze houdt. Wraak volgt.

Hallo Salaam (​​​​​​​Kim Brand, NL/GR 2017, 15”)Sil (10) en Merlijn (11) gaan met hun moeders naar een vluchtelingenkamp op Lesbos, om te helpen.

This Magnificent Cake! (​​​​​​​Emma de Swaef en Marc James Roels, BE 2018, 44”)Vijf personages in laat 19e-eeuws Afrika: een getroebleerde koning, een pygmee van middelbare leeftijd, een mislukte zakenman, een portier en een jonge deserteur. Tijdens het European Filmfestival van Sevilla heeft de European Film Academy bekend gemaakt dat This Magnificent Cake! is genomineerd voor beste Regie in de categorie Animated Short Film.

Bloeistraat 11 (​​​​​​​Nienke Deutz, BE/NL 2018, 10')Twee onafscheidelijke vriendinnen vieren zomervakantie; daar komt verandering in als de puberteit aan de deur klopt. Winnaar Grand Prix Annecy International Animated Film Festival. Ook Bloeistraat 11 werd door de European Film Academy genomineerd voor beste Regie in de categorie Animated Short Film.

Alle (gesproken) films zijn Engels ondertiteld.

Bekijk ook het Dag van de Korte Film kinderprogramma.

Details

Hallo salaam1 1
Kortmaarkrachtig still1 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op