Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
A Dangerous Method

Dangerous Method, A

David Cronenberg / GB, 2011

Cronenberg duikt andermaal in de diepste krochten van het onderbewustzijn met dit portret van Freud en Jung, die zelf bleken te kampen met geblokkeerde gevoelens.

Dangerousposter

Dit keer gebruikt Cronenberg geen echte parasieten als metafoor voor het gevaar van binnenuit, maar zijn het de weggestopte gevoelens die als bloedzuigers in onze psyche krioelen.

Cronenberg schetst de opkomst van de psychoanalyse door in te zoomen op de getroebleerde relatie tussen de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung en zijn mentor, Sigmund Freud. De geestverwanten worden uit elkaar gedreven als Jung verliefd wordt op een van zijn patiënten, de hysterische Sabrina Spielrein (Keira Knightley), die na haar geslaagde psychoanalyse zelf zou uitgroeien tot invloedrijk psychiater.

De strenge beeldkaders weerspiegelen de onderdrukte gevoelens van het Victoriaanse tijdperk, die Freud en Jung in knetterende dialogen loswroeten. De schitterende cast van Viggo Mortensen en Michael Fassbender wordt aangevuld met een immer energieke Vincent Cassel als Otto Gross, een bandeloze psychiater die in de vrije liefde gelooft, stevig aan de hallucinogenen zit, en Jung aanmaant om zijn driften de vrije loop te laten: “Als ik één ding heb geleerd in mijn korte leven, dan wel dit: nooit iets onderdrukken.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

David Cronenberg

Productiejaar

2011

Productieland(en)

GB

Originele titel

Dangerous Method, A

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
Dangerous2
still Dangerous Liaisons (Stephen Frears, US 1988)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op