Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Darkness There and Nothing More

Darkness There and Nothing More

Tea Tupajic / NL, HR, 2021 / 88 min.

De Kroatische film- en theatermaker Tea Tupajic brengt een nacht door in het gezelschap van twee Dutchbat-veteranen. Ze wil antwoorden op pijnlijke vragen, maar probeert ook iets in beide mannen los te maken wat haar hoop kan geven.

poster IDFA 2021

Filmmaker Tea Tupajić was zeven jaar oud toen de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië haar geboorteplaats Sarajevo bereikte. De littekens die de strijd achterlieten, spelen een belangrijke rol in haar artistieke werk. Ze vroeg aan Dutchbat-veteranen Frank en Harm om een nacht met haar door te brengen. In een lege theaterzaal zien ze het langzaam donker worden. Tupajić wil antwoorden op pijnlijke vragen, maar probeert ook iets in beide mannen los te maken wat haar hoop kan geven.

Een vrouw, een man en een camera: dat is de simpele opstelling waarmee Darkness There and Nothing More in deze twee ontmoetingen alle aandacht gericht houdt op woorden, gebaren en handelingen, die vaak in strakke beeldkaders worden gevat. Die tonen twee werelden die, ondanks het gedeelde verlangen naar een vorm van verlossing, niet samen willen komen. Harm draagt een enorm schuldgevoel met zich mee, terwijl Frank volledig is afgesneden van zijn emoties. Tupajić probeert uit te leggen dat niemand in haar omgeving, hoewel ze in leven bleven, de oorlog echt heeft overleefd. Gaan ze elkaars verdriet ooit begrijpen?

Genomineerd voor de IDFA Award for Best First Feature en de IDFA Award for Best Dutch Film

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Tea Tupajic

Productiejaar

2021

Productieland(en)

NL, HR

Originele titel

Darkness There and Nothing More

Lengte

88 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Still Darkness There and Nothing More 2
Still Darkness There and Nothing More 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op