Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Warmths6

David Safarian: Notwithstanding

Speciale avond rond de Armeense filmmaker David Safarian, van wie Eye ook een aantal andere films vertoont.

Safarian

David Safarian (1952, Jerevan, Armenië) is een vooraanstaande Armeense regisseur met een scherp oog voor het grote verhaal dat schuilt in de levens van gewone mensen. Hij heeft een eigen montagetheorie ontwikkeld gebaseerd op energie. Eye volgt zijn werk al jaren en vertoont nu naar aanleiding van zijn nieuwste film Hot Country, Cold Winter twee specials rond zijn werk (zie ook David Safarian: Nothing Lost met The Lost Paradise). Vanavond een selectie van zijn korte films:

Vocation (11', 1975)Documentaire over het creatieve proces van drie bekroonde jonge professionals: beeldhouwer Levon Tockmadjian, violist Rouben Aharonian en schaakgrootmeester Rafael Vahanian.

Fire! (10', 1983)De kinderen spelen oorlogje. Maar het geluid van het gevecht is echt. Een voormalig schutter herinnert zich zijn oorlogsverhalen. Vandaag schiet hij op wolken om de oogst te redden.

Warmth-Sickness (11', 2018)Een oudere vrouw koopt granaatappels, druiven en peren op de markt. Thuis maakt ze van deze vruchten een stilleven en begint te schilderen. Vanaf de allereerste streken op het witte doek tot aan het voltooide schilderij volgen we het werk van de Armeneens kunstenaar Mariam Aslamazian in haar atelier in Moskou.

The Forest (10', 2018)Een poëtische film over een omgehakte boom in een bos.

Expectation (5', 2018)Herinnering aan het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Armenië.

Lullaby (4', 2002)Meer dan 300.000 kinderen vechten in oorlogen over de hele wereld.

However Odd, But Khokhlova (33', 1986)Film over de Russische stille-filmster Alexandra Khokhlova, de eerste Sovjet-actrice op de zwarte lijst. Op haar negentigste neemt Khokhlova deel aan deze buitengewone documentaire: ze acteert zelf, haar laatste en schitterendste rol. FIPRESCI-prijs in Moskou en winnaar van het Short Film Festival in Oberhausen.

Visible-invisible, invisible-visible (8', 2018)

Onderdeel van verschillende speciale voorstellingen met werk van David Safarian:

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased
Forest2
Lullaby1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op