Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Dazed & Confused

Dazed and Confused

Richard Linklater / US, 1993

Independent regisseur Richard Linklater gold in de jaren negentig als de chroniqueur van de ‘slacker’-generatie. In Dazed and Confused geeft hij een humoristisch portret van de laatste schooldag van een stel middelbare scholieren in 1976. Met live garagerock van The Mighty Breaks.

Dazedposter

Je zou een groep uitgelaten tieners verwachten die de toekomst hoopvol tegemoet ziet maar niets is minder waar: Suzanne, Randall, Michelle, Kevin, Ron en Mike vieren hun laatste schooldag op het ritme van de verveling die al hun schooldagen heeft gedicteerd. Verveling moet echter hardhandig doorbroken worden, en daarin kunnen drank, seks en rock “n” roll (denk Aerosmith) natuurlijk van onschatbare betekenis zijn.

In zijn derde lange speelfilm schetst Linklater een ironisch en inlevend portret van een groep postpubers in Austin, Texas. Het jaar is 1976. De regisseur – die ook het scenario schreef – weet de “attitude” van de suburban teenager raak te treffen; ook de soundtrack, met daarop nummers van Ted Nugent, Black Sabbath, ZZ Top en Deep Purple, geeft gestalte aan het wat onbestemde gitaarsolotijdvak vlak voor de explosie van de punk.

Met optreden van de garagerockband The Mighty Breaks, vier jongens uit Voorschoten, op gitaar, drum, bas, sax en wat verder nodig is om een authentiek rammelende garagesound te produceren. Thomas Foster, Joris Zuiddam, Bart van der Elst en Olivier Schiphorst gaan tekeer, voor en na de film, want “Live is where it's at! So come on up, just to get down!" Veel fuzz. Veel bier. Dazed. Confused.

Details

Regisseur

Richard Linklater

Productiejaar

1993

Productieland(en)

US

Originele titel

Dazed and Confused

0

Drager

DCP - encrypted

still Dazed & Confused
16 tv 5440 00006a
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op