Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still De grap (Zert) (The Joke) (Jaromil Jireš, CS 1969)

De grap

Jaromil Jires / CSHH, 1969 / 80 min.

Jaromil Jireš' briljante verfilimg van de roman van Milan Kundera, de grote Tsjechische schrijver die afgelopen zomer is overleden. Het duistere verhaal over misdaad en vergelding volgt een leven dat door een triviale grap is verwoest. 

poster De grap (Zert) (The Joke) (Jaromil Jireš, CS 1969)

De grap vertelt het verhaal van een man die vanwege een politieke grap uit de Communistische Partij is gezet. Na 'rehabilitatie' in de mijnen en een verblijf in de gevangenis, smeedt hij een wraakplan tegen de voormalige vriend die hem heeft verraden. Met een meesterlijk ingetogen, pure filmtaal is Jireš in staat om alle fundamentele thema's van Kundera's roman over te brengen.

Zo krijgen we visioenen voorgeschoteld van levens die voor altijd getekend zijn door de terreur van de jaren vijftig, van het verdwijnen van de plattelandstradities en het spirituele en materiële verval van een heel tijdperk. En boven dit alles rijst de eeuwige vraag: mag een mens het recht in eigen handen nemen? De grap wordt gezien als een van Jireš beste films, gemaakt tegen het einde van de Tsjechische New Wave.

Goede vriend

Een medewerker van Czech National Film Archive herinnert zich in een interview: “Milan Kundera beschouwde Jaromil Jireš als een zeer goede vriend. Hij waardeerde de manier waarop Jireš niet alleen de verhaallijn, maar ook de structuur van zijn boek heeft kunnen volgen. De verfilming kon altijd op grote waardering rekenen van Kundera, in tegenstelling tot de bewerking van The Unbearable Lightness of Being, wat een vreselijke ervaring voor hem was. Hij zei na deze film dat hij nooit meer zou toestaan dat iemand zich aan een verfilming van een van zijn boeken zou wagen."

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Jaromil Jires

Productiejaar

1969

Productieland(en)

CSHH

Originele titel

Zert

Lengte

80 min.

Taal

Czech

Ondertiteling

NLD

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still De grap (Zert) (The Joke) (Jaromil Jireš, CS 1969)
still De grap (Zert) (The Joke) (Jaromil Jireš, CS 1969)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op