Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
De gvr nl 43008814 st 1 s high

De GVR (NL)

Roald Dahl schreef het boek over het meisje Sophie en de Grote Vriendelijke Reus (Big Friendly Giant), scenarist Melissa Mathison bewerkte het en Steven Spielberg  maakte er een film van. Het resultaat is een grappige, ontroerende familiefilm die het fantastische genre eer aandoet. 

Gvr

Het eenzame weesmeisje Sophie (Ruby Barnhill) ligt ”s nachts wakker, checkt haar mail en leest ondertussen een verhaal van Charles Dickens. Dan ziet ze opeens de omtrek van een groot iets – een héél groot iets: het is de Grote Vriendelijke Reus (Mark Rylance). Hij pakt haar op en neemt haar mee, naar Reuzenland. De GVR (Grote Vriendelijke Reus) praat eigenaardig en ziet er heel gevaarlijk uit, maar blijkt “reuzenaardig”, anders dan de andere reuzen in Reuzenland: die willen de kinderen opeten. Snel smeedt Sophie met de GVR – de vegetariër onder de reuzen – een plan om alle kinderen in de wereld te beschermen tegen de kwaadaardige reuzen. Voor De GVR – een van Roald Dahls bekendste jeugdboeken – werkte Spielberg samen met producent Disney en hetzelfde team dat het hartveroverende E.T. The Extra-Terrestrial (1982) maakte, onder wie de vorig jaar overleden scenariste Melissa Mathison. Het resultaat is een grappige familiefilm voorzien van de typische Spielberg-touch: magisch, charmant en ontroerend.

De film beleefde dit voorjaar zijn première op het Cannes-filmfestival; 2016 is ook het honderdste geboortejaar van schrijver Roald Dahl die met 'The Big Friendly Giant' verschillende grote prijzen won.

“...sprookjesachtige film...voer voor de verbeelding...geweldig... (**** De Volkskrant)

“ Ode aan verwondering en de kracht van de fantasie...heerlijk...fijne kennismaking met Dahl... (**** Trouw)

“...magisch sprookje met grote visuele rijkdom...de chemie tussen de reus en Sophie is sprankelend...magisch... (**** Het Parool)

Details

De gvr nl 43008814 st 2 s high
De gvr nl 43008814 st 3 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op