Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Black cat white cat eye filmmuseum01

De keuze van Koolhoven - Eva Cleven’s choice: Black Cat, White Cat

Regisseur en cinefiel pur sang Martin Koolhoven (Oorlogswinter, Brimstone) vertelt in De Keuze van Koolhoven over alles wat film de moeite waard maakt. Vanavond spreekt Koolhoven met Eva Cleven, DJ van Radio FunX en eerder presentator van het Gouden Kalf Gala, over de aanstekelijke komedieBlack Cat, White Cat van de Servische regisseur Emir Kusturica.

Poster black cat white cat eye filmmuseum

De derde aflevering van De Keuze van Koolhoven tackelt het boegbeeld van de heerlijk chaotische, opwindende en logica tartende Balkan-cinema.

levenslustige zigeunervete

In het hyperbeweeglijke Black Cat, White Cat (1998) vertelt tweevoudig Gouden Palm-winnaar Emir Kusturica (1954) het verhaal van twee elkaar naar het leven staande zigeunerfamilies. Om hun vetes te begraven zal de zoon van de ene zigeunerboss met de dochter van de ander moeten trouwen, tegen de wil van de kinderen in.

Wat er vervolgens gebeurt laat zich het beste samenvatten als Balkankolder op z”n breedst, mafst en diepst in een wervelende montage van magisch-realistische beelden waar de levenslust vanaf spat.

aanstekelijke balkanmuziek

Black Cat, White Cat is de keuzefilm van Eva Cleven (1986), DJ van Radio FunX, presentator van Het Klokhuis (NPO3) en VPRO 2doc-redacteur. Martin Koolhoven gaat met Eva - van oorsprong muziekwetenschapper – in gesprek over hun gedeelde voorliefde voor Kusturica”s zigeunerfilm, die gedragen wordt door aanstekelijke Balkanmuziek.Tijdens het gesprek zijn fragmenten uit de film te zien.

Koolhoven koos Eva als eerste gast in zijn programma, omdat ze duidelijk wat met film heeft. Hij ontmoette haar toen ze hem interviewde voor het NPO-programma 3-Lab dat in het teken stond van film. Eva presenteerde ook het Gouden Kalf Gala en deed een aantal keer de dagelijkse talkshow op het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

Details

Eva cleven
Black cat white cat eye filmmuseum02
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op