Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Zombi 2 still

De Keuze van Koolhoven: Lucio Fulci Night

Regisseur en onstuitbare cinefiel Martin Koolhoven vertelt in De Keuze van Koolhoven over alles wat film de moeite waard maakt en in het bijzonder over de rijke geschiedenis van de genrefilm. Geen betere ode aan de Italiaanse rip-off cinema van de jaren 70 dan een vertoning van Lucio Fulci's beruchte Zombie Flesh Eaters en de documentaire Fulci for Fake.

poster De Keuze van Koolhoven

Zelf beschouwde horrormaestro Lucio Fulci zijn films als visuele poëzie, want 'wanneer je grenzen overschrijdt, ontstaat poëzie'. Grenzen worden inderdaad ruimschoots verlegd in Zombie Flesh Eaters (IT 1979, 91 min.), zij het op nogal prozaïsche wijze. Een zombie die na eerst in gevecht te zijn gewikkeld met een topless duikster een hap uit een haai neemt, levert in ieder geval een sterk staaltje gruwelcinema op.

oog en houtsplinter

De plot, waarin een vrouw (Mia Farrows zuster Tisa) en een reporter (Ian McCulloch) op een Caribisch eiland midden in een zombie-epidemie terechtkomen, is niet bepaald de hoofdattractie van de film. Maar klassiek zijn de showstoppers die Fulci met virtuoze achteloosheid uit zijn mouw schudt. Zie bijvoorbeeld naast de al genoemde confrontatie met de haai, een ongekend onsmakelijke scène met een oog en een houtsplinter.

schaamteloos verkooptrucje

De originele Italiaanse titel van Zombie Flesh Eaters luidde Zombi 2. Het cijfer suggereert een vervolg op het immens populaire Dawn of the Dead (1979) van de Amerikaan George Romero, dat immers in Italië was uitgebracht als Zombi. Een schaamteloos verkooptrucje, al zal niemand durven beweren dat Fulci's rip-off zijn kijkers een slap aftreksel van Romero's bloederige meesterwerk voorzet. Bovendien voorziet cameraman Sergio Salvati - die het vak onder andere leerde op de set van Sergio Leone's The Good, The Bad and The Ugly - de film hier en daar onverwacht van een dromerige, jawel, poëtische atmosfeer.

Fulci for Fake

Ook te zien is Fulci for Fake (Simone Scafidi, IT/GB 2019, 90 min.), de eerste biopic over Lucio Fulci, met niet eerder vertoonde beelden. Het enigma Lucio Fulci kon zo groot worden omdat de legendarische horrorregisseur in interviews zelden over zichzelf sprak. De mythe heeft het altijd gewonnen van de realiteit: Fulci verfraaide zelf zijn biografie, een leven en werk vol tegenstrijdigheden. Maar hij liet wel wat van zichzelf doorschemeren in zijn films, die een mozaïek vormen van alles waarmee hij in zijn leven heeft geworsteld.

Beide films worden ingeleid door Martin Koolhoven, die zijn verhaal lardeert met passende trailers en filmfragmenten.

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op