Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Red rock west 2

De Keuze van Koolhoven: Neo Noir Night

Martin Koolhoven vertelt in De Keuze van Koolhoven over alles wat film de moeite waard maakt en in het bijzonder over de rijke geschiedenis van de genrefilm. Deze maand buigt Eye’s onstuitbare cinefiel zich over het fenomeen ‘neo-noir’ aan de hand van de zelden vertoonde thriller Red Rock West. Met niemand anders dan Nicolas Cage die in het stadje Red Rock aankomt en voor huurmoordenaar wordt aangezien.

poster De Keuze van Koolhoven

Martin Koolhoven:

“Film noir wordt meestal nogal rigide aangeduid. Strikt genomen loopt de periode tot eind jaren vijftig en moet de film uit Hollywood komen. Neo-noir is minder vastomlijnd. Als de film op de een of andere manier derivaat is van de klassieke norm wordt hij zo al genoemd. Taxi Driver en Fight Club bijvoorbeeld worden er regelmatig toe gerekend. Bij Red Rock West is de invloed veel duidelijker; er is een lijnrechte verbinding met film noir, en zelfs met het literaire genre waar dat weer uit voort kwam: hard-boiled."

fijne fragmenten

Voor de cast van Red Rock West koos Dahl onder meer Nicolas Cage, Lara Flynn Boyle en Dennis Hopper (begin jaren negentig net uit z'n gevaarlijke drank- en drugsmodus). In de introductie laat Koolhoven zijn licht schijnen over Dahls film en de neo-noir, gelardeerd met fijne fragmenten uit het genre.

Red Rock West (John Dahl, US 1993, 98')

De berooide drifter Michael (Cage) komt op goed geluk vanuit Texas het stadje Red Rock in Wyoming binnenwaaien. De lokale bareigenaar houdt hem voor de huurmoordenaar Lyle (Hopper), die hij heeft besteld om zich van z”n lastige vrouw te ontdoen. Michael speelt het spel mee, maar raakt hopeloos verstrikt in een net van misverstanden.

Dahls geestige en spannende mix van thriller, film noir, western en komedie werd eerst op video uitgebracht om een jaar later uit te groeien tot een hit in de Amerikaanse filmhuizen.

Details

Red rock west 1
Red rock west 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op