Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Orca michael anderson

De Keuze van Koolhoven: Night of the Jaws Rip-Offs

Regisseur en volbloedcinefiel Martin Koolhoven (Oorlogswinter, Brimstone) vertelt over alles wat film de moeite waard maakt, met bijzondere aandacht voor de rijke geschiedenis van de genrefilm. Deze maand tackelt Koolhoven het vaak ondergewaardeerde genre van de rip-off, met name de Jaws-rip-offs. Over Michael Andersons mano a mano confrontatie met een wraakzuchtige orka, en een school uiterst bloeddorstige piranha’s, geregisseerd door niemand minder dan Joe Dante.

poster De Keuze van Koolhoven

Na de première van Jaws (1975) durfde niemand nog de zee in, leek het. Spielbergs nagelbijtende thriller over de krachtmeting tussen een slechtgehumeurde witte haai en de sheriff van een vriendelijk vakantieplaatsje aan de Amerikaanse oostkust, werd dé klassieker over de angst van de mens voor onderwater-predators.

Geen wonder dat bij zoveel serieuze waardering even later de eerste spoofs en rip-offs verschenen. Martin Koolhoven breekt een lans voor regisseurs die aan de haal gaan met het werk van voorgangers, licht het werk toe van Joe Dante (Gremlins, Gremlins 2, tv-serie Splatters) en vertoont hilarische fragmenten uit films die een genre apart vormen: de Jaws-rip-offs.

programma

Orca (Michael Anderson, US 1977, 92”)

Visser Nolan doodt per ongeluk een zwanger orcavrouwtje, waarna de hel losbreekt. Haar partner zoekt wraak en gaat achter de daders aan. Opmerkelijke sterrenbezetting in deze Dino De Laurentiis-productie: niemand minder dan Charlotte Rampling, Bo Derek en Robert Carradine klommen aan boord. Voor het scenario tekende Sergio Donati, coscenarist van Once Upon a Time in the West.

Piranha (Joe Dante, US 1978, 94')

Een school piranha”s s ontsnapt per ongeluk uit een zwembad en verspreidt zich razendsnel over de staat Florida. In alle vakantieoorden breekt paniek uit wanneer de moorddadige vissen hun tanden in het vlees van nietsvermoedende recreanten zetten. Regisseur Joe Dante maakte een grappige variant op het Jaws-verhaal en zet zijn piranha”s in als commentaar op de roofzuchtige mentaliteit van sommige vakantieverblijven. De macabere score is van Pino Donaggio.

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op