Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
State of grace 976250612 large

De kijk van Koolhoven: American Gangsters 2

Geen zin in dorre colleges, maar wel alles van film willen weten? Met aanstekelijke flux de bouche neemt presentator Martin Koolhoven je mee door de de filmgeschiedenis. Martin komt in hoogst eigen persoon naar Eye, waar je de zes afleveringen van de VPRO-tv-serie De kijk van Koolhoven op groot doek kunt zien, vóór de reguliere uitzending. 

poster De Kijk van Koolhoven

Aansluitend op zijn presentatie geeft Koolhoven een inleiding op zijn keuzefilm. Vanavond: American Gangsters 2, met State of Grace als hoofdfilm.

State of Grace (Phil Joanou, US 1990, 134')Ondanks dat de afleveringen dit jaar langer zijn bleek een enkele aflevering niet genoeg voor dit genre en nóg bleven er films liggen. Bijvoorbeeld de geweldige keuzefilm van vanavond: State of Grace, een misdaadfilm van Phil Joanou met Sean Penn, Gary Oldman, Ed Harris, John Turturro en Burgess Meredith.

Grimmige, door Blade Runner-cameraman Jordan Cronenweth (1935-1996) sfeerrijk gefotografeerde neo-noir met Ennio Morricone-soundtrack. Waarin de Iers-Amerikaanse Terry Noonan (Penn) terugkeert in zijn vroegere buurt Hell's Kitchen, NYC. Ook zijn oude en nu criminele makker Jackie (Oldman) weet niet dat hij inmiddels een undercoveragent is die infiltreert in de buurtmaffia.

Wanneer Jackie enkele leden van een rivaliserende Italiaanse familie omlegt en het doodvonnis over zich afroept, raakt ook Terry in een noodlottige geweldsspiraal. Losjes geïnspireerd op The Westies, een kleine, in de jaren zestig en zeventig moorddadig actieve zwarejongensclan uit West-Manhattan. (VPRO)

Details

State of grace eye filmmuseum 7
State of grace eye filmmuseum 9
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op