De Mythe Sandberg
Willem Sandberg is tot op de dag van vandaag de meest bekende en meest geïdealiseerde directeur in de geschiedenis van het Stedelijk Museum. De films Waar de blanke top der duinen (1941) en Rembrandt in de schuilkelder (1941-1946) uit de collectie van EYE illustreren hoe Sandberg op ingenieuze wijze zelf bijdroeg aan de mythevorming rondom zijn persoon.
Sandbergs baanbrekende ideeën over kunst, zijn vaak radicale visie op het museum en zijn verzetsdaden net voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog inspireren tot op de dag van vandaag. De samenstellers van de tentoonstelling Het Stedelijk in de Oorlog in het Stedelijk Museum (27 februari – 31 mei 2015) hebben geprobeerd de 'mythe Sandberg' van enig reliëf te voorzien. Waar de blanke top der duinen (1941) en Rembrandt in de schuilkelder (1941-1946), twee niet eerder getoonde films uit de collectie van EYE, illustreren hoe Sandberg op ingenieuze wijze zelf bijdroeg aan de mythevorming rondom zijn persoon.Tijd voor een debat met tijdgenoten en een nieuwe generatie onderzoekers over 'de mythe Sandberg'. Tot slot gaat de documentaire Het Stedelijk in de Oorlog van Lex Reitsma deze avond in première, en toont de wereld binnen en buiten het Stedelijk Museum tijdens de oorlog vanuit hedendaags perspectief.
Jaap Guldemond (Hoofd Tentoonstellingen, EYE Film Instituut Nederland) voorziet de films van een korte introductie. Na de filmvertoning volgt een paneldebat met onder meer Margriet Schavemaker (curator van de tentoonstelling Het Stedelijk in de Oorlog), Caroline Roodenburg-Schadd (kunsthistorica en auteur van 'Expressie en Ordening. Het verzamelbeleid van Willem Sandberg voor het Stedelijk Museum, 1945-1962' (Stedelijk Museum, 2004)) en Max Arian (journalist en auteur van 'De Sandberg-mythe' (De Groene Amsterdammer, vrijdag 3 december 2004) en 'Zoeken & scheuren - de jonge Sandberg' (Johannes van Kessel Publishing, 2010). Het gesprek wordt geleid door Lennart Booij (televisiemaker en presentator van de documentaire De Zoektocht: Willem Sandberg, AVROTROS, 2006). De avond is een samenwerking tussen EYE en het Stedelijk Museum Amsterdam, voertaal is Nederlands.Samenwerking met het Stedelijk Museum
Details
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.