Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
De vogelwachter eye filmmuseum 1

De vogelwachter

Threes Anna / NL, 2020 / 89 min.

Al bijna een halve eeuw is hij vogelwachter op een onbewoond eiland. Dan krijgt hij te horen dat zijn post wordt opgeheven. In de nieuwe speelfilm van Threes Anna geeft Freek de Jonge geeft weergaloos gestalte aan een man die leeft met de natuur en weigert zich opzij te laten zetten.

Poster de vogelwachter eye filmmuseum

Zee, wind, vogels, duinen: de vogelwachter geniet er nog elke dag van, geen moment voelt hij zich alleen op Benty Island, een onbewoond eiland voor de kust van Engeland. Hij telt de migrerende vogels, eet zijn dagelijkse portie kapucijners en brinta en onderhoudt contact met het ecologisch onderzoekscentrum.

strijd

Aan dit leven met de natuur in contemplatie dreigt abrupt een einde te komen als de nieuwe leiding van het onderzoekscentrum meldt dat de post wordt opgeheven. De vogelwachter is er de man niet naar om zijn zelfgekozen isolatie op te heffen en maakt zich op voor de strijd, met alle tragikomische gevolgen van dien.

perfecte keus

Voor haar derde lange speelfilm wilde regisseur Threes Anna, voormalig artistiek leider van locatietheater de Dogtroep, per se Freek de Jonge voor de hoofdrol.

De inmiddels 75-jarige cabaretier was volgens haar de perfecte keus om het personage gestalte te geven: de vogelwachter is eigenzinnig, sterk en volkomen authentiek - kwalificaties die een op een voor De Jonge gelden.

natuurgebied

De vogelwachter werd opgenomen in natuurgebied De Slufter, Texel en is zowel een ode aan de natuur als een allegorisch portret van een oudere man in een veranderende, hightech wereld. De Jonge praat weinig - hij schreef niet mee aan het scenario - en geeft zijn vogelwachter weergaloos fysiek gestalte.

voorfilm

Tides (Fleur Sophie de Boer, NL 2018, 4”)Tragikomische stop-motionanimatie over zeepierensteker Hessel. Bij zijn zware werk op de Waddenzee krijgt hij onverwachts hulp. Meeuwen, ABBA en “the winner takes it all”.

Details

Regisseur

Threes Anna

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NL

Originele titel

De vogelwachter

Lengte

89 min.

Taal

Dutch, English

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

De vogelwachter eye filmmuseum 6
De vogelwachter eye filmmuseum 7
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op