Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
De wilde stad st 13 jpg sd high

De wilde stad

Mark Verkerk / NL, 2018 / 85 min.

Na de Gouden Kalf-winnaar De nieuwe wildernis en Holland: Natuur in de delta struint natuurfilmer Mark Verkerk ditmaal nieuwsgierig door Amsterdam. De aanstekelijk documentaire De wilde stad is een mooie ode aan de stad en de natuur die onder elke stoeptegel te vinden is.

De wilde stad ps 1 jpg sd high

Direct na afloop van de voorstelling op vrijdagavond 1 maart verzorgen prijswinnende filmkat Abatutu, zijn baasje Sabine van der Helm en Wilde Stad regisseur Mark Verkerk een Q&A. Altijd al willen weten hoe de opnames voor de film met Abatutu zijn verlopen, de spannende momenten en de bloopers? Nu is je kans! Natuurlijk ook voor een selfie met de kat. Alle aanwezigen ontvangen het boekje Wild Amsterdam cadeau.

Onze eigenwijze gids door “de wilde stad” is de mollige kat Abatutu die op zijn gemakje over de daken en door de straten wandelt. Deze “koning van de asfaltjungle” heeft wel oog voor de dieren waar wij zo vaak onaandachtig langslopen. Vogels natuurlijk, veel vogels: de moordlustige sperwer, de meeuwenmaffia, de slechtvalk die muizen spiest op het ABNAMRO-logo, de duizelingwekkende spreeuwenzwerm. Maar ook de waggelende rivierkreeft, de patat met ketchup etende rat, de vleermuizen in de spouwmuur, de vos bij café petit restaurant Bij Marjan aan de rafelrand van de stad.

De lichte toon van de deels gescripte documentaire wordt versterkt door de aanstekelijke muziek van onder andere The Kik, Spinvis, Sef, Thomas Azier en My Baby. De muziek tilt de beelden op, stemt soms melancholiek en dan weer opgewekt, een schitterende soundtrack bij de stad die al die tegenstrijdigheden in zich draagt.

Natuur en stad lijken elkaars tegenpolen, maar baksteen en nieuw leven kunnen vaak best samengaan. De stad verdringt of vervangt niet de natuur, het ís natuur, vinden de makers. De stad wordt in de toekomst het dominante ecosysteem. De voice-over van Martijn Fischer voorziet dit alles van kalm, liefdevol commentaar.

“...goed...spannende dierenleven...dynamisch gefilmd...opzwepende muziek... treffend... spectaculair ...onweerstaanbaar. (**** NRC Handelsblad)

“...origineel... aan de lopende band originele en unieke beelden...een verborgen wereld die magnifiek in beeld is gebracht... (**** Algemeen Dagblad)

“...een verrassing...heel bijzonder...minitieus, om door een ringetje te halen...waanzinnig...ontroerend... (De Wereld Draait Door)

Details

Regisseur

Mark Verkerk

Productiejaar

2018

Productieland(en)

NL

Originele titel

De wilde stad

Lengte

85 min.

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

De wilde stad st 6 jpg sd high
De wilde stad st 1 jpg sd high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op