Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Dead Man (Jim Jarmusch, US 1995)

Dead Man

Jim Jarmusch / US, DE, JP, 1995 / 121 min.

Reis van het leven naar de dood, en van de vroeg-industriële stad naar het ongerepte landschap van de western, door een onschuldige jonge man die de naam draagt van William Blake. Hij wordt geholpen door een waarachtige native American die een groot bewonderaar is van deze ongeëvenaarde psychedelische dichter. Keuzefilm van toekomstdenker Christiaan Fruneaux, een van de gasten bij de vertoning van History of a Tree op 16 november om 19.15.

poster Dead Man (Jim Jarmusch, US 1995)
Mystieke western waarin William Blake (Johnny Depp) rond 1850 een fysieke en mentale reis maakt naar het westen van de Verenigde Staten, waar hij door een native American, die zich in navolging van Odysseus 'Nobody' noemt, wordt aangezien voor de reïncarnatie van de Engelse dichter William Blake. Nadat William Blake is neergeschoten, probeert zijn nieuwe metgezel de jongeman op te lappen. William Blake en Nobody trekken samen door de wildernis, op zoek naar verlossing.

De slotscène waarin Johnny Depp zijn dood accepteert en in een kano de zee op drijft, beeldschoon geschoten door Robby Müller, is klassiek geworden. Jarmusch zelf noemt zijn film 'a psychedelic-micro-epic'. Met droogkomische bijrolletjes van Robert Mitchum, Iggy Pop en John Hurt en muziek van Neil Young.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violence

Regisseur

Jim Jarmusch

Productiejaar

1995

Productieland(en)

US, DE, JP

Originele titel

Dead Man

Lengte

121 min.

Taal

English

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica
still Dead Man (Jim Jarmusch, US 1995)
still Dead Man (Jim Jarmusch, US 1995)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op