Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Dearest Fiona (Fiona Tan, NL 2023)

Dearest Fiona

Bekijk trailer

Fiona Tan / NL, 2023 / 102 min.

De brieven van een vader aan een dochter vormen het vertrekpunt van een onverwacht emotionele reis door tijd en plaats. In een hypnotiserende montage koppelt Fiona Tan haar vaders brieven aan beelden van Hollandse vrouwen in klederdracht, winterse taferelen en havenwerk.

poster Dearest Fiona (Fiona Tan, NL 2023)

Buiten beeld horen we de zachte stem van een man: Fiona Tans Indonesisch-Chinese vader in Australië schrijft in de jaren tachtig regelmatig aan zijn dochter in Amsterdam. Ondertussen zien we zeldzame archiefbeelden van het dagelijkse leven in Nederland, voornamelijk mensen die aan het werk zijn – een hypnotiserende montage van beelden uit het stille-filmtijdperk. Via de documentaire beelden leren we de vader, hun relatie en de tijd waarin ze leven beter kennen.

Beeldend kunstenaar Fiona Tan, bekend van haar goedbezochte, wonderschone fotofilm Ascent (2016), deed onderzoek in de collectie van Eye Filmmuseum naar stil, documentair archiefmateriaal van voor de jaren twintig. De beelden van Hollandse vrouwen in klederdracht, winterse taferelen en havenwerk combineert ze met een voice-over van haar vaders brieven.

Niet om te illustreren wat je ziet, maar om een soort audiovisuele bewustzijnsstroom te creëren, die openstaat voor associaties, toevalligheden en het ontdekken van subtiele verbanden: tussen beeld en geluid, toen en nu, Nederland en Indonesië, handel en kolonialisme, vader en dochter.

Hollandse Meesters

In de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw is er een aflevering gemaakt over Fiona Tan, die u hier kunt zien. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Fiona Tan

Productiejaar

2023

Productieland(en)

NL

Originele titel

Dearest Fiona

Lengte

102 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Dearest Fiona (Fiona Tan, NL 2023)
still Dearest Fiona (Fiona Tan, NL 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op