Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Death in Venice (Luchino Visconti, IT/FR 1971)

Death in Venice

Luchino Visconti / IT, FR, 1971 / 135 min.

Bij de documentaire over Björn Andrésen, de jongen die ‘Tadzio’ was in Death in Venice, mag de vertoning van Visconti’s magnum opus niet ontbreken. Dirk Bogarde is Gustav Aschenbach, de gekwelde componist die op het Lido van Venetië getroffen wordt door de absolute schoonheid van een 15-jarige jongen.

poster Death in Venice (Luchino Visconti, IT/FR 1971)
Aschenbach verblijft in het majestueuze Grand Hotel des Bains, om op adem te komen na de mislukte première van zijn laatste stuk. De inmiddels 50-jarige componist dwaalt door de verlaten straten en steegjes van het door de cholera getroffen Venetië en rust uit op de strandstoelen van het Lido. Hij is op zoek naar nieuwe inspiratie en levenskracht in een omgeving waar de dood rondwaart.

Als hij in het hotel een jongen ziet van een engelachtige, klassieke schoonheid wordt Aschenbach tot in het diepst van zijn ziel getroffen. De jongen blijkt de volstrekt natuurlijke belichaming van de zinnelijke schoonheid die Aschenbach in zijn composities heeft nagestreefd.

Hoogtepunt

Voor de rol van Tadzio koos Visconti Björn Andrésen, een 15-jarige Zweedse puber. Visconti riep Andrésen uit tot de ‘mooiste jongen ter wereld’ en maakte hem tot homo-erotisch icoon. Andrésens leven, zo laat de documentaire The Most Beautiful Boy in the World zien, zou daarna nooit meer op de rails komen.

Dirk Bogarde beschouwde zijn vertolking van Aschenbach - gemodelleerd naar Gustav Mahler - als het hoogtepunt van zijn carrière. Death in Venice (Morte a Venezia), een adaptatie van Thomas Manns novelle Der Tod in Venedig, geldt als een van de grote klassiekers van de filmgeschiedenis, niet in het laatst door het camerawerk van Pasquale de Santis en het dramatisch gebruik van Mahlers muziek.

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Luchino Visconti

Productiejaar

1971

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

Morte a Venezia

Lengte

135 min.

Taal

Italian, English, Polish, German, French

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

still Death in Venice (Luchino Visconti, IT/FR 1971)
still Death in Venice (Luchino Visconti, IT/FR 1971)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op