Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Kaboom 2024 Deep Sea 1

Deep Sea

Xiaopeng Tian / CN, 2023 / 112 min.

Heb je ooit door een caleidoscoop gegluurd en je een spectaculair zeeavontuur in de betoverende en hypnotiserende patronen voorgesteld? Wel, je gebeden zijn gehoord!

poster Kaboom Animation Festival 2024

Tian Xiaopengs Deep Sea tart alles wat je ooit hebt gezien in animatie met zijn vernieuwende techniek die 3D-animatie combineert met traditionele inktkunst, wat resulteert in een overweldigende esthetische ervaring. De film is een lawine van kleuren en indrukken, alsof je verdrinkt in een kaleidoscoop. Elk frame is een genot om in te zwemmen. Achter dat oogverblindende omhulsel schuilt ook nog eens een diepmenselijk verhaal: een intimistische zoektocht naar herstellen van depressie en trauma. Deep Sea mag er dan wel uitzien als maximalistisch epos, het voelt aan als een intimistische, aangrijpende aquatische mijmering die een onuitwisbare indruk achterlaat op je ziel.

Sinds haar moeder het gezin heeft verlaten, voelt Shenxiu een diep verdriet. Ze kan dat gevoel van totale eenzaamheid en rouw niet van zich afschudden. Tijdens een cruise met haar vader, stiefmoeder en broertje dwaalt ze alleen rond in het schip. Maar wanneer een hevige storm toeslaat, gaat Shenxiu overboord en komt ze terecht in een surrealistische onderwaterwereld. Geleid door een veelogig wezen, de Hyjinx, belandt ze in het chaotische Deep Sea Restaurant van chef-kok Nanhe. Samen gaan ze op queeste naar het Oog van de Diepe Zee.

De Chinese regisseur Tian Xiaopeng – wiens doorbraakfilm Monkey King: Hero is Back een groot kassuccess was – kanaliseert zijn liefde voor Jules Vernes klassieker 20.000 mijlen onder zee in een ontroerend coming-of-ageverhaal over het overwinnen van verdriet. Terwijl Shenxiu gebukt gaat onder haar gemis, stuwt Xiaopeng de actie op meesterlijke wijze voorwaarts, met tonnen energie. Hij houdt alles in beweging; swingend, wervelend, vloeiend en stromend alsof zijn leven ervan afhangt. In de diepten van de oceaan schuilen talloze mysteries. En in de diepten van ons hart verbergen we angsten en depressies. Via Shenxiu’s ongelooflijk avontuur nodigt Xiaopeng ons uit om de confrontatie aan te gaan met deze innerlijke stormen. Met zijn waanzinnige, schilderachtige tableaus dompelt Deep Sea ons onder in een psychedelische odyssee waaraan we ons volledig moeten overgeven. Deze film smeekt voor het grootst mogelijke scherm.

In Amsterdam wordt Deep Sea in 3D vertoond.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Xiaopeng Tian

Productiejaar

2023

Productieland(en)

CN

Originele titel

Shen Hai

Lengte

112 min.

Taal

Mandarin Chinese

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Kaboom 2024

Home sweet home. Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Thuis is waar het hart is. Er is geen plek zoals thuis. Wat betekent thuis voor jou? Wat als het niet langer een plaats is, maar een object, een persoon, een herinnering, een smaak, een taal, een geur of een beeld?

Lees meer
campagnebeeld  Kaboom Animation Festival 2024
Kaboom 2024 Deep Sea 2
Kaboom 2024 Deep Sea 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op