Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
campagnebeeld De Films van Kieslowski

Dekalog 1 + 2

Krzysztof Kieślowski: Dekalog 1 + 2

Eerste en tweede deel van Kieslowski’s monumentale tv-serieDekalog, over de tien geboden. In het eerste deel berekent een computer dat het veilig is om over het bevroren meer te schaatsen, met rampzalige gevolgen. In het tweede deel krijgt een dokter een complex verzoek.

poster De Films van Kieslowski
In alle afleveringen van deDekalog-serie raken de personages door het toeval verzeild in omstandigheden die hen gegijzeld houden. Hun levens zijn bleek – de tien afleveringen zijn gesitueerd in het grauwe beton van een typisch Poolse buitenwijk –, hun toekomst ook: hogere machten lijken hen in de greep te houden, een ethisch besef is slechts op de achtergrond aanwezig.

Kieslowski vertoonde de serie in z’n geheel op het filmfestival van Venetië (1989). Een ongelooflijke prestatie, zeker in de roerige tijd volgend op de val van de Muur, toen de communistische machthebbers gedwongen werden vrije verkiezingen toe te staan.

Programma

 • Dekalog 1

  Warschau, vlak voor Kerst. Een hoogleraar en zijn zoontje hebben groot vertrouwen in snelle computers en mathematische berekeningen. Als de jongen op een meer wil gaan schaatsen en de vader stelt de dikte van het ijs vast aan de hand van formules, kondigt zich een catastrofe aan. Een film over het valse geloof in de meetbaarheid van alles en de bedrieglijke zekerheid van de ratio.

 • Dekalog 2

  Kieslowski vertelt het verhaal over een doodzieke kankerpatiënt en zijn vrouw die van een andere man zwanger is. Sterft haar echtgenoot, dan wil ze het kind houden; blijft hij leven, dan laat ze abortus plegen. Alles hangt af van de diagnose van de specialist. Of toch niet? Zijn antwoord heeft invloed over het leven en dood van mensen. Mag hij voor god spelen?

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Krzysztof Kieślowski

Productiejaar

1988

Lengte

110 min.

Productieland(en)

PL

Taal

Pools

Ondertiteling

Engels

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
campagnebeeld De Films van Kieslowski
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op