Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
campagnebeeld De Films van Kieslowski

Dekalog 3 + 4

Krzysztof Kieślowski: Dekalog 3 + 4

Derde en vierde deel van Kieslowski’s monumentale tv-serieDekalog, over de tien geboden. In de derde aflevering probeert Ewa haar voormalige minnaar op kerstavond bij zich te houden. In de vierde aflevering vindt een vrouw een onthullende brief van haar overleden moeder.

poster De Films van Kieslowski
In alle afleveringen van deDekalog-serie raken de personages door het toeval verzeild in omstandigheden die hen gegijzeld houden. Hun levens zijn bleek – de tien afleveringen zijn gesitueerd in het grauwe beton van een typisch Poolse buitenwijk –, hun toekomst ook: hogere machten lijken hen in de greep te houden, een ethisch besef is slechts op de achtergrond aanwezig.

Kieslowski vertoonde de serie in z’n geheel op het filmfestival van Venetië (1989). Een ongelooflijke prestatie, zeker in de roerige tijd volgend op de val van de Muur, toen de communistische machthebbers gedwongen werden vrije verkiezingen toe te staan.

Programma

 • Dekalog 3

  Het is kerstavond en Ewa wil de uren tot de ochtend doorbrengen met haar voormalige minnaar Janusz, een familieman, door hem te laten geloven dat haar man vermist is. Wat volgt is een nacht vol roekeloosheid en leugens. De ex-geliefden worstelen met de keuzes die ze maakten toen hun affaire drie jaar geleden werd ontdekt, en onderwerpen hun huidige leven aan een grondig onderzoek.

 • Dekalog 4

  Een vader en dochter, Michał en Anka, hebben een unieke, intieme band, waar studente Anka steeds meer vraagtekens bij zet. Wanneer ze een ongeopende brief van haar overleden moeder vindt, lijkt dat haar aantrekkingskracht op Michał, die misschien niet haar vader is, te verklaren.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Krzysztof Kieślowski

Productiejaar

1988

Lengte

111 min.

Productieland(en)

PL

Taal

Pools

Ondertiteling

Engels

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
campagnebeeld De Films van Kieslowski
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op