Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
campagnebeeld De Films van Kieslowski

Dekalog 7 + 8

Krzysztof Kieślowski: Dekalog 7 + 8

Zevende en achtste deel van Kieslowski’s monumentale tv-serieDekalog, over de tien geboden. In het zevende deel ontvoert een vrouw haar eigen dochter. In het achtste deel moet een professor in de ethiek verantwoording afleggen voor een dramatische beslissing decennia geleden.

poster De Films van Kieslowski
In alle afleveringen van deDekalog-serie raken de personages door het toeval verzeild in omstandigheden die hen gegijzeld houden. Hun levens zijn bleek – de tien afleveringen zijn gesitueerd in het grauwe beton van een typisch Poolse buitenwijk –, hun toekomst ook: hogere machten lijken hen in de greep te houden, een ethisch besef is slechts op de achtergrond aanwezig.

Kieslowski vertoonde de serie in z’n geheel op het filmfestival van Venetië (1989). Een ongelooflijke prestatie, zeker in de roerige tijd volgend op de val van de Muur, toen de communistische machthebbers gedwongen werden vrije verkiezingen toe te staan.

Programma

 • Dekalog 7

  Wanneer een moeder haar eigen kind ontvoert, blijkt het voor haar emotioneel onmogelijk om de verantwoordelijkheid te dragen, terwijl het stabiele en liefdevolle gezin dat het kind opvoedde zich ernstig zorgen maken. Hoe duidelijker de ingewikkelde familieverhoudingen worden, hoe meer ethische dilemma’s er ontstaan.

 • Dekalog 8

  Een Pools-Amerikaans wetenschapster bezoekt in Warschau een lezing over ethiek. Daarna benadert ze Zofia, die de lezing heeft voorgedragen. Ze vertelt dat ze het kleine Joodse meisje is dat Zofia niet heeft laten schuilen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar Zofia heeft een hele goede reden voor haar zogenaamde lafheid van destijds.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Krzysztof Kieślowski

Productiejaar

1988

Lengte

110 min.

Productieland(en)

PL

Taal

Pools

Ondertiteling

Engels

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
campagnebeeld De Films van Kieslowski
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

  Janis Rafa

  Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op