Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Despair 0 0

Despair

Rainer Werner Fassbinder / DE, FR, 1978

Nabokov-verfilming over een failliete Russische zakenman die een dubbelganger ontdekt en een plan bedenkt om van de aardbodem te verdwijnen. Ondertussen groeit zijn waanzin. Heruitbreng van Fassbinders klassieker, met Dirk Bogarde in de hoofdrol.

Despairposter

Fassbinder baseerde zich op de novelle Despair (Otchajanie) van Vladimir Nabokov, waarin de Russische zakenman Hermann Karlovich ten einde raad is als zijn chocoladefabriek op de rand van het faillissement staat én hij zijn vrouw betrapt op overspel. Als Karlovich in Praag een dubbelganger ontdekt (nonchalant onderkoeld neergezet door Klaus Löwitsch) verzint hij een gewaagd plan om de perfecte moord te plegen en te verdwijnen.

Acteur Dirk Bogarde (Death In Venice) beweerde onder Fassbinder zijn beste acteerprestatie ooit te hebben geleverd, vooral wat betreft de verbeelding van groeiende waanzin. Ook het decor is indrukwekkend, met felle kleurcontrasten, spiegels, doorkijkwandjes, bizarre locaties en asymmetrisch patronen. De kijker wordt ondertussen uitgedaagd om alle verwijzingen naar dubbelgangers te ontdekken.

Despair had Fassbinders internationale doorbraak moeten zijn, met hulp van een ruim budget en een internationale cast, maar dat zou pas gebeuren met zijn volgende film Die Ehe der Maria Braun. De film is inmiddels gerestaureerd en wordt opnieuw uitgebracht.

Details

Regisseur

Rainer Werner Fassbinder

Productiejaar

1978

Productieland(en)

DE, FR

Originele titel

Despair

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Despair1 0
Despair2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op