Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Detour (Edgar G Ulmer, US 1945)

Detour

Edgar Ulmer / US, 1945 / 68 min.

Een mijlpaal in de film noir, een ultralowbudget hardboiled thriller, die het genre in zijn meest fatalistische vorm verbeeldt. Een lang verloren gewaande B-film, alleen beschikbaar in afgeragde 16mm-prints, maar geliefd bij cinefielen. Totdat enkele jaren geleden een prachtige vintage 35mm-print opdook in het archief van onze zuiderburen.

poster Detour (Edgar G Ulmer, US 1945)

"As I drove off, it was still raining and the drops streaked down the windshield like tears…"

Terwijl hij zich een weg baant van New York naar Los Angeles, zit een ongelukkige nachtclubpianist (Tom Neal) met een lijk opgescheept. Hij kan nergens naartoe - een nachtmerrie die van kwaad tot erger gaat wanneer hij de meest wrede femme fatale in de filmgeschiedenis oppikt, Vera (Ann Savage).

B-auteur Edgar G. Ulmer werkte met naamloze acteurs en een ultralaag budget en creëerde zo een louche, cheape sfeer vol pulppoëzie die je niet snel zal vergeten. Detour is lang niet beschikbaar geweest voor een vertoning waarin zijn hard boiled schoonheid volledig tot zijn recht kwam, maar nu is de film, gerestaureerd en wel, eindelijk weer te zien.

Edgar Ulmer verruilde evenals Fritz Lang, Billy Wilder en Robert Siodmak in de jaren dertig Duitsland voor de Verenigde Staten. Hij maakte voornamelijk B-films voor de Producers Releasing Corporation, een van Hollywoods 'poverty row'-studio's.

Vertoning in 4K.

Gerestaureerd door het Academy Film Archive en The Film Foundation, in samenwerking met de Cinémathèque Royale de Belgique, The Museum of Modern Art en de Cinémathèque française. Financiering door de George Lucas Family Foundation.

Double bill: Detour + The Hitch-Hiker

Liften, gevaarlijk of niet? Het ‘worst case scenario’ tref je aan in Detour en The Hitch-Hiker. Op 3 juli worden beide films ingeleid door Leo van Hee (programmeur Eye). In de pauze is het mogelijk te dineren in Eye Bar Restaurant (reserveer vooraf).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Edgar Ulmer

Productiejaar

1945

Productieland(en)

US

Originele titel

Detour

Lengte

68 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Detour (Edgar G Ulmer, US 1945)
still Detour (Edgar G Ulmer, US 1945)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op