Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Dicht bij Vermeer (Suzanne Raes, NL 2023)

Dicht bij Vermeer

Bekijk trailer

Suzanne Raes / NL, 2023 / 79 min.

Prijswinnend filmmaker Suzanne Raes volgt de conservatoren en andere betrokkenen bij de samenstelling van de grote Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum. Een film over de liefde voor schilderkunst en de anatomie van een genie.

poster Dicht bij Vermeer (Suzanne Raes, NL 2023)

Over Johannes Vermeer, schilder van iconische schilderijen en publiekstrekkers als Het melkmeisje en Meisje met de parel, is veel geschreven maar weinig bekend. Zijn kleine oeuvre is vrijwel alles wat hij naliet.Dicht bij Vermeer volgt Gregor Weber, wereldwijd vermaard Vermeer-kenner en flamboyant conservator van het Rijksmuseum in Amsterdam. In het jaar voordat hij met pensioen gaat, werkt hij aan zijn grote droom: de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit.

In februari 2023 komt een groot aantal Vermeers ‘thuis’ voor wat de grootste Vermeertentoonstelling ooit moet worden. Maar musea die een Vermeer bezitten laten hun kwetsbare publiekslievelingen niet graag gaan. Het vereist stille diplomatie en innovatief transport om ze over te halen. Voor Gregor Weber is deze tentoonstelling het sluitstuk van zijn carrière. De tentoonstelling over zijn lievelingsschilder is zijn grote droom: “Zoiets kan je blik op de werkelijkheid voorgoed veranderen.”

Opwindende conclusies

Door moderne scantechnieken is het onderzoek naar Vermeer het laatste decennium in een stroomversnelling gekomen. In de film kijken we mee hoe een aantal topschilderijen van Vermeer verflaag na verflaag minutieus wordt onderzocht. Zo dringen we langzaam door in het hoofd van de schilder, proberen zijn beslissingen te begrijpen en er ook achter te komen hoe het kan dat Vermeer de werkelijkheid zo anders in beeld bracht dan zijn tijdgenoten.

Nieuwe resultaten leveren opwindende conclusies op: Abbie Vandivere, hoofdrestaurator van het Mauritshuis, weet met haar team onbekende feiten over Meisje met de parel naar boven te krijgen.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Suzanne Raes

Productiejaar

2023

Productieland(en)

NL

Originele titel

Dicht bij Vermeer

Lengte

79 min.

Taal

Nederlands, Engels, Duits

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch, Subcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Dicht bij Vermeer (Suzanne Raes, NL 2023)
still Dicht bij Vermeer (Suzanne Raes, NL 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op