Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Die Abenteuer des Prinzen Achmed (Lotte Reiniger) (soundwave)

Die Abenteuer des Prinzen Achmed

Lotte Reiniger / DEUZE, 1923 / 65 min.

Lotte Reininger, een van de vergeten vrouwelijke regisseurs uit de Weimar-republiek, komt de eer toe de eerste avondvullende animatiefilm te hebben gemaakt. De sprookjes van Duizend-en-één-nacht zijn uitgangspunt, live begeleiding door Esat Ekincioglu (contrabas), Hamid Reza Behzadian (Indiase gitaar, lapsteel, mondharmonica) en Steven Kamperman (altklarinet, slagwerk, melodica, composities). 

poster Die Abenteuer des Prinzen Achmed (The Adventures of Prince Achmed) (Lotte Reiniger, DE 1926)
Hoe het kan weten we niet, maar feit is dat prins Achmed, gezeten op een vurig toverpaard, op het eiland Wak Wak belandt. Waar hij prompt verliefd wordt op de mooie fee Pari Banu. Waar een ander personage uit Duizend-en-één nacht, de boze tovenaar Abanazar, even prompt een stokje voorsteekt.

Van dit feeërieke gegeven maakte Lotte Reininger (1899-1981) een toverachtige animatiefilm, haar eerste lange productie na een reeks eerdere korte animaties. Reininger gebruikte hiervoor de sierlijke 'silhouettentechniek': van karton en dunne bladen van lood knipte ze figuren uit die doen denken aan wajangpoppen.

Eerste trucagefilm

Die Abenteuer des Prinzen Achmed geldt officieus als de eerste lange trucagefilm uit de filmgeschiedenis. Daarvoor al had Reininger opzien gebaard in de avant-gardekringen van de jaren tien en twintig; onder anderen Max Reinhardt, Hans Richter en Jean Renoir bewonderden haar werk.

Na de oorlog maakte Reininger - een van de vele onterecht vergeten vrouwelijke filmmakers uit de filmgeschiedenis - met haar man Carl Koch (hij deed de camera), tientallen korte animatiefilms, onder meer voor de BBC en de Amerikaanse televisie. Meestal betrof het adaptaties van de sprookjes van Grimm en Andersen; van de zestig (!) films Reiniger maakte zijn er rond de veertig bewaard gebleven.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Lotte Reiniger

Productiejaar

1923

Productieland(en)

DEUZE

Originele titel

Die Abenteuer des Prinzen Achmed

Lengte

65 min.

Taal

live music, German

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still Die Abenteuer des Prinzen Achmed (The Adventures of Prince Achmed) (Lotte Reiniger, DE 1926)
still Die Abenteuer des Prinzen Achmed (Lotte Reiniger, DE 1926)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op