Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Walter Steiner bij de opnames van Die große Ekstase des Bildschnitzers Steiner (1974) Foto: Jörg Schmidt-Reitwein © Werner Herzog Film / Deutsche Kinemathek

Die große Ekstase des Bildschnitzers Steiner

Werner Herzog / DE, 1974 / 45 min.

Kunnen vliegen als een vogel, zwevend boven de aarde…. Skischansspringer Walter Steiner jaagt zijn droom na: de zwaartekracht overwinnen. Werner Herzog volgt Steiner bij diens ekstatische droomsprongen op de WK van 1972, de gedragen muziek is van de krautrockband Popol Vuh.

poster Die Große Ekstase des Bildschnitzers Steiner (Werner Herzog, DE 1974)

Wat drijft de topsporter? Eeuwige roem? Bewondering? Opname in de recordboeken? Niets van dit alles lijkt Walter Steiner, eenvoudige houtsnijder, te boeien. Wat deze begenadigde topsporter – Steiner stak ver boven z’n concurrenten uit – najaagt is de gewichtloosheid, het los zijn van de aarde, suizend door de wind, in sprongen van van 166 meter of meer.

Met vijf camera’s volgt Herzog, twee jaar na voltooing van het epische Aguirre, der Zorn Gottes, de skischansspringer Steiner in zijn pogingen om de ‘große Ekstase’ deelachtig te worden. Extreem vertraagde opnamen van Steiner hangend in de lucht, zwevend tussen geslaagde landing of dodelijke val, maken invoelbaar hoe het moet zijn om te vliegen zonder vleugels, op eigen kracht de zwaartekracht trotserend.

Spanning en sensatie

Dat is één kant van het verhaal; als ‘sportjournalist’ komt Herzog in beeld en doet in ironisch-sarcastische toonzetting verslag van het sportevenement, waarin spanning en sensatie de boventoon voeren: wanneer zal Steiner zijn bovenmenselijke durf met een val moeten bekopen?

Schijnbaar futiel

Programmeur Thijs Havens over Herzogs fascinatie voor mensen die zichzelf uitdagen: “Protagonist Steiner is een typische Herzog-held: nuchter en doelgericht. Zijn streven - zo ver mogelijk vliegen op ski’s - krijgt misschien wel juist door de schijnbare futiliteit ervan bovenmenselijke trekken. De scène waarin de doorgaans stoïcijnse Steiner vertelt over het jonge kauwtje dat hij ooit verzorgde maar moest afmaken, gaat door merg en been; onnadrukkelijk wordt een verband gelegd met Steiners 'vliegdrang'.”

Beelden © Werner Herzog Film

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

1974

Productieland(en)

DE

Originele titel

Die große Ekstase des Bildschnitzers Steiner

Lengte

45 min.

Taal

German

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op