Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Die Middag (Nafiss Nia, NL 2023)

Die middag

Bekijk trailer

Nafiss Nia / NL, 2022 / 73 min.

Bijzonder vormgegeven Kammerspiel waarin de uit Iran gevluchte Roya voor een dichte deur komt te staan. Langzaam maar zeker ontstaat er een poëtisch, verbaal spel tussen twee mensen die beiden uit hetzelfde thuisland zijn gevlucht, maar heel anders in het leven staan.

poster Die Middag (Nafiss Nia, NL 2023)

Roya, een uitgeprocedeerde vluchteling uit Iran, ontvlucht haar asielzoekerscentrum om te voorkomen dat ze terug naar Iran wordt gestuurd. Ze klopt aan bij een man en wacht tot ze binnengelaten wordt. Maar de deur blijft dicht. Wat volgt is een knap geënsceneerd Kammerspiel dat zich bijna geheel op de gang en het appartement afspeelt ­– twee levens gescheiden door die deur, ingesloten en buitengesloten.

Ze spreken enkel via de intercom. Langzaam ontspint zich een dialoog onder hoogspanning, over wat waarheid is en wat niet, over naïviteit en optimisme (zij) versus realiteit en pessimisme (hij). Hij ervaart dagelijks de harde werkelijkheid in Nederland, het constant afgewezen worden om zijn huidskleur. Daardoor maakt hij zijn dromen steeds kleiner en kleiner. “We sturen mooie foto’s naar onze families. Je vertelt constant leugens aan jezelf en aan je familie. Maar iedereen weet wat er zich buiten het kader afspeelt.”

Tot ziens

Taal speelt een cruciale rol in Die middag, het bijzondere debuut van Nafiss Nia, die niet voor niets zelf ook dichteres is. ‘Tot ziens’ was het eerste Nederlandse woord dat Roya kende. “Je leerde al afscheid nemen voordat je kon groeten”, zegt de jonge man tegen haar.

Regisseur en scenarist Nafiss Nia vluchtte zelf ruim twintig jaar geleden van Iran naar Nederland: “Die middag gaat over mij, maar ook over jou. Die middag gaat over iedereen die op een moment in zijn leven de wanhoop nabij is geweest. Het gaat over de kracht van samenzijn, en dat we het niet zonder elkaar kunnen redden.”

Voorfilm

Voorafgaand aan Die middag ziet u de korte film EYE (5') van Yasmijn Karhof. In deze film uit 2006 kijken een man en een vrouw elkaar zo diep in de ogen dat ze de onmogelijkheid van de symbiose ervaren.

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Nafiss Nia

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL

Originele titel

Die middag

Lengte

73 min.

Taal

Dutch, Persian, English

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch, Subcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Die Middag (Nafiss Nia, NL 2023)
still Die Middag (Nafiss Nia, NL 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op