Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Diva Dolorosa (Peter Delpeut, NL 1999)

Diva Dolorosa

Peter Delpeut / NL, 1999 / 69 min.

In deze bedwelmende compilatiefilm smeedt Peter Delpeut fragmenten uit de Italiaanse divafilm aaneen tot een melodramatische vertelling. Première van de digitale restauratie, in aanwezigheid van regisseur Delpeut.

poster Diva Dolorosa (Peter Delpeut, NL 1999)

Diva Dolorosa is een ode aan een uitgestorven genre waarin vrouwelijke sterren als Francesca Bertini, Pina Menichelli en Lyda Borelli ongekend populair waren. In de stille-divafilms van de jaren tien verkenden de actrices het uiterste van hun expressieve mogelijkheden, met niet meer dan het eigen, verleidelijke lichaam als instrument. De rollen, typerend voor het fin de siècle van de vorige eeuw, verbeeldden altijd archetypes: de femme fatale, de hysterica en de femme fragile. Hun verhaal is tragisch en voert van euforie, extase, straf en verdriet naar ziekte en dood.

De film is door componist Loek Dikker voorzien van een meeslepende soundtrack voor groot orkest, in operateske stijl, die destijds tijdens het Holland Festival live werd uitgevoerd. Diva Dolorosa werd ook geselecteerd voor het bijprogramma New Territories van het Filmfestival van Venetië.

Over Peter Delpeut

Peter Delpeut (1956) is cineast en schrijver. Hij is bekend van Lyrisch nitraat (1992), Felice... Felice... (1998), Diva Dolorosa (1999) en Go West, Young Man! (2003) en schreef vele boeken. Delpeut was adjunct-directeur en programmeur van het Nederlands Filmmuseum. Hij ontving voor drie van zijn films een Gouden Kalf.

Vooraf aan Diva Dolorosa gaat Elif Rongen-Kaynakçi (Eye-curator stille film) in gesprek met Peter Delpeut. Aansluitend op de film wordt een gerestaureerd fragment vertoond uit de Lyda Borelli-film Una notte a Calcutta (Mario Caserini, IT 1918, 11'), met piano begeleiding van Martin de Ruiter.

Van Peter Delpeut wordt in oktober ook Forbidden Quest vertoond in Eye. Zijn film Lyrisch nitraat is te zien op de Eye Film Player.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Peter Delpeut

Productiejaar

1999

Productieland(en)

NL

Originele titel

Diva Dolorosa

Lengte

69 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Diva Dolorosa (Peter Delpeut, NL 1999)
still Diva Dolorosa (Peter Delpeut, NL 1999)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op