Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Do Not Expect Too Much from the End of the World (Radu Jude, RO/LU/FR/HR 2023)

Do Not Expect Too Much from the End of the World

Bekijk trailer

Radu Jude / RO, LU, FR, HR, 2023 / 163 min.

Bijna drie uur lang laat regisseur Radu Jude ons meerijden met productieassistente Angela. Totdat hij zijn stadse roadmovie magistraal tot stilstand brengt voor een shot van ruim een half uur, waarin de satire tot absurdistische hoogte stijgt.

poster Do Not Expect Too Much from the End of the World (Radu Jude, RO/LU/FR/HR 2023)

Zo'n zestien uur per dag zit productieassistente Angela, oververmoeid en vloekend, achter het stuur van het busje waarmee ze het verkeersinfarct genaamd Boekarest te lijf gaat. Op de dag dat we haar volgen rijdt ze van hot naar her om 'audities' af te nemen van slachtoffers van bedrijfsongevallen. De uitverkorene mag tegen betaling figureren in een veiligheidsfilm.

Angela's martelgang is de (in korrelig zwartwit gedraaide) rode draad die geregeld wordt doorsneden met scènes uit een Roemeense kleurenfilm uit 1981. Over een vrouwelijke taxichauffeur in datzelfde Boekarest, wier lotgevallen frappant parallel lopen met die van de productieassistente. En dan zijn er nog de TikTok-filmpjes waarin Angela, met behulp van een face filter, de rol aanneemt van de grofgebekte, seksistische Bobita.

Zwartkomische maatschappijkritiek

In zijn nieuwe film blaast de Roemeen Radu Jude (Bad Luck Banging or Loony Porn, 2021) niet alleen met speels gemak vorm- en stijlconventies op. Via hoofdpersoon Angela (een verrukkelijk vulgaire Illinca Manolache) laat hij een spervuur aan zwartkomische maatschappijkritiek op de kijker los. Over de beladen geschiedenis en het al evenmin ideale heden van zijn vaderland, over armoede, uitbuiting, seksisme en de uitwassen van het neoliberalisme.

Ook van Radu Jude zat er al eerder een film in Previously Unreleased: The Happiest Girl in the World, in 2009 al weer. Eye heeft bovendien veel van zijn films in 35mm-prints in de archiefcollectie. Radu's nieuwste film sleepte in Locarno de Speciale Juryprijs in de wacht en prijkte op nummer 9 in de beste films van 2023 volgens het gezaghebbende Sight & Sound en nummer 8 in de jaarlijst van Cahiers du Cinéma.

Te zien in Eye en in landelijke bioscopen.

Details

This movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Radu Jude

Productiejaar

2023

Productieland(en)

RO, LU, FR, HR

Originele titel

Nu astepta prea mult de la sfarsitul lumii

Lengte

163 min.

Taal

Roemeens, Engels, Hongaars, Italiaans, Duits

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

MUBI Exclusive in Eye

Films van MUBI zie je nu ook in de bioscoop, exclusief in Eye. De curatoren van streamingplatform MUBI speuren filmfestivals af naar de spannendste en origineelste nieuwe films, waar Eye vervolgens een selectie uit maakt voor op het witte doek. Verwacht auteurscinema, van zowel beginnend talent als gevestigde namen.

Lees meer
campagnebeeld MUBI Exclusive in Eye

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Do Not Expect Too Much from the End of the World (Radu Jude, RO/LU/FR/HR 2023)
still Do Not Expect Too Much from the End of the World (Radu Jude, RO/LU/FR/HR 2023)

In samenwerking met

logo Mubi
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op