Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Dokter Pulder zaait papavers (Bert Haanstra, NL 1975)

Dokter Pulder zaait papavers

Bert Haanstra / NL, 1975 / 105 min.

Wie Bert Haanstra kent als de minzame chroniqueur van de Nederlandse volksziel in Alleman en Fanfare, zal gek opkijken van Haanstra’s derde speelfilm. In Dokter Pulder zaait papavers zijn drugsverslaving, drankzucht, zelfmoord en sluimerende waanzin de ingrediënten. Klassieker met glansrol voor Kees Brusse. Vertoning op 35mm.

poster Dokter Pulder zaait papavers (Bert Haanstra, NL 1975)

Schrijver – en eerste directeur van de Nederlandse Filmacademie - Anton Koolhaas bewerkte zijn eigen roman De nagel achter het behang tot een scenario voor Bert Haanstra (1916-1997). De maker van wereldberoemde documentaires als De stem van het water en Bij de beesten af wilde wel weer eens een speelfilm maken.

Voor de hoofdrol koos Haanstra Kees Brusse (1925-2013), een acteur die on-Nederlandse bezieling wist te leggen in zijn spel.

briljante studievriend

Het leven van dorpsdokter Pulder raakt ontregeld door een bezoek van zijn briljante studievriend Hans (Ton Lensink), een chirurg met een glanzende carrière die aan de morfine is geraakt. Diens drankzuchtige maîtresse Mies (Dora van der Groen) weet Pulder zover te krijgen dat hij zijn tuin inzaait met papavers. Stapje voor stapje wordt de dokter het drugsmilieu ingezogen, zijn veilige bestaan ontspoort.

Programmeur Leo van Hee: “Dokter Pulder zaait papavers lijkt in weinig op de optimistische films die Haanstra in de jaren vijftig en zestig maakte: drank en drugs, zelfmoord en sluimerende waanzin, niet bepaald de ingrediënten die we kennen uit klassieke Haanstra-films als Alleman en Fanfare.”

slappeling en held

De film werd geselecteerd voor het filmfestival van Berlijn en werd in Nederland goed bezocht, na gunstige kritieken. De Volkskrant loofde het acteerwerk van Brusse: “Zijn dokter Pulder is zowel tragisch als humoristisch, een slappeling en een held.”

Vertoning op 35mm (Eye-collectie).

voorfilm

Panta Rhei (Bert Haanstra, NL 1952, 11”)Poëtische, puur beeldende film over het eeuwig bewegen van de natuur en de elementen. Panta rhei: alles stroomt, alle dingen veranderen voortdurend.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Bert Haanstra

Productiejaar

1975

Productieland(en)

NL

Originele titel

Dokter Pulder zaait papavers

Lengte

105 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Dokter Pulder zaait papavers (Bert Haanstra, NL 1975)
still Dokter Pulder zaait papavers (Bert Haanstra, NL 1975)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op