Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Portret don letts 01 0

Don Letts + Punk Attitude

Wat is punk en waarom heeft het zo’n grote invloed gehad? Don Letts, DJ en filmmaker, komt naar EYE en ontrolt het punkverleden in historische beelden en intelligente interviews met o.a. Henry Rollins en Poly Styrene. Ook grijpt hij de microfoon voor een korte, krachtige punklezing. 

campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit

Londenaar Don Letts (1956) stond met beide benen in de humuslaag van de punk. In 1976 begon hij te draaien in de Londense club The Roxy, waar hij de diepe bassen van dub en reggae en de drie akkoorden van beginnende punkbands bij elkaar bracht; zijn totaal nieuwe aanpak bleef niet zonder invloed, getuige bijvoorbeeld het geluid van The Clash, met wie Letts goed bevriend raakte.

In Punk Attitude neemt Letts ons mee op een doorwrochte reis door de punkgeschiedenis, terug naar de incubatietijd in Amerika, waar bands als The New York Dolls rauwe energie en zelfspot terugbrachten op het podium, en naar de straten van punkhoofdstad Londen.

Letts spreekt met betrokkenen van toen en nu, van Henry Rollins en Poly Styrene (The Slits) tot Jello Biafra en Thurston Moore. De do-it-yourself-houding bleek aanstekelijk: punk herdefinieerde niet alleen de muziek en mode, maar inspireerde ook blijvend filmregisseurs, dichters, fotografen en ontwerpers.

Om 21.15 uur gaat Jan Vollaard in gesprek met Don Letts over zijn film, DJ werk en andere activiteiten.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

FURY! Punk Culture

Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.

Lees meer
campagnebeeld FURY! Punk Culture
Portret don letts 02 0
Portret don letts 03 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op