Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Drawing Lots (Zaza Khalvashi & Tamta Khalvashi, GE 2023)

Drawing Lots

Bekijk trailer

Tamta Khalvashi, Zaza Khalvashi / GE, LT, 2023 / 84 min.

Batumi, Georgië, kustplaats voor de nieuwe rijken, maar ook voor doodgewone Georgiërs die dicht op elkaar leven in de armere delen van de stad. Sferisch-geestig portret van buren rond een binnenplaats, laatste film van regisseur Zaza Khalvashi.

poster Drawing Lots (Zaza Khalvashi & Tamta Khalvashi, GE 2023)

Zet mensen bij elkaar en er ontstaan spanningen. Zo ook rond het binnenplaatsje van een drukbevolkte wijk in Batumi, ook wel ‘het Odesa van Georgië’ genoemd.

Er is de jongeman die om half acht ’s ochtends keihard elektrische gitaar speelt voor het open raam, er is de hopeloos verliefde puber, er is de uit de gevangenis teruggekeerde misdadiger, je vindt er voor de tv wegsukkelende bejaarden en er is de motormuis die bloemen brengt voor een meisje en wordt weggejaagd door de moeder.

Fellini

Kleine conflicten, gekonkel, roddels: niets alledaags is de rond de binnenplaats verzamelde bewoners vreemd en de camera legt het allemaal onnadrukkelijk vast, beweegt van het ene appartement naar het andere, registreert flarden van gesprekken, geeft inkijkjes in levens die anders verborgen zouden blijven – alles met de droogkomische ondertoon die we kennen van Aki Kaurismäki en in een setting die doet denken aan Fellini’s Amarcord.

Drawing Lots is de laatste film van de Georgische schrijver, filmer en academicus Zaza Khalvashi. De film was bij zijn overlijden nog niet voltooid; dochter Tamta Khalvashi en editor Levan Kukashvili maakten het af. En de Nederlandse componist Minco Eggersman schreef de score voor Khalvashi’s sympathieke portret van levens die met elkaar verweven zijn.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Drawing Lots ziet u de korte film In Other Words (3') van Joost Bakker uit 2010. Deze animatiefilm is gebaseerd op een scène uit Il Deserto Rosso van Michelangelo Antonioni. Een man en een vrouw vinden elkaar op een laatste stukje vaste grond, waar een voorbijwaaiende krant een boodschap brengt van liefde.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Tamta Khalvashi, Zaza Khalvashi

Productiejaar

2023

Productieland(en)

GE, LT

Originele titel

Lotto

Lengte

84 min.

Taal

Georgisch

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Drawing Lots (Zaza Khalvashi & Tamta Khalvashi, GE 2023)
still Drawing Lots (Zaza Khalvashi & Tamta Khalvashi, GE 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op