Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
1996 conspirators of pleasure 1

Dromen en obsessies in de kunst van Jan Svankmajer

Filmkenner Jan Doense houdt een lezing over de dromen en obsessies in de kunst van meesteranimator Jan Švankmajer. Met een vertoning van Conspirators of Pleasure.

Poster conspirators of pleasure

Jan Doense, festivaldirecteur bij Film by the Sea en eerder werkzaam bij onder meer de Filmkrant, volgt Jan Svankmajer al jaren en is vooral een groot bewonderaar van zijn korte films. Aan de hand van beelden en fragmenten uit zijn korte werk bespreekt Doense de thema”s die in Svankmajers fascinerende oeuvre aan bod komen. Daarna introduceert hij Conspirators of Pleasureen legt hij uit waarom het zo lang duurde voordat Svankmajer zijn eerste lange films maakte.

conspirators of pleasure

Conspirators of Pleasure is een zwarte komedie op film over mensen die zich alleen aan het principe van plezier houden - dus een film over vrijheid, in de woorden van de Tsjechische animator en beeldend kunstenaar Jan Švankmajer. Het is een donkere groteske, bestaand uit live action en animatie; onder de 'seksuele perversie' van de hoofdrolspeler schuilt de wanhopige eenzaamheid van de man van vandaag.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Jan Svankmajer

Biefstukken, kiezelstenen, ijzeren sloten: bij meesteranimator Jan Švankmajer (Praag, 1934) kan alles tot leven komen. Hij maakt films vol obsessie, lust, horror en erotiek, met machtsmisbruik als onderstroom. Eye Filmmuseum presenteert de tentoonstelling Jan Švankmajer - The Alchemical Wedding rond de Tsjechische surrealist en meesteranimator.

Lees meer
campagnebeeld Jan Svankmajer - The Alchemical Wedding
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op