Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Duel3

Duel to the Death (Xian si jue)

Het Hong Kong Film Panorama viert het vijftigjarig bestaan van het Hong Kong Economic and Trade Office in Brussel met een speciaal programma: een selectie van de beste Hong Kong martial arts-films. Duel to the Death is een topper in het genre, vol virtuoze gevechtsscènes. Regisseur Siu-Tung Ching werkte onder andere samen met Zhang Yimou, maar zou nooit diens bekendheid verwerven.

Dueltothedeatposter

Zoals de titel al doet vermoeden is Duel to the Death een martial arts-film in zijn puurste vorm: fenomenale actie vol intriges en verraad. En vele ninja”s.

Elke tien jaar ontmoeten Chinese en Japanse martial arts-meesters elkaar om te bepalen wiens vechtstijl superieur is, maar tijdens de wedstrijd blijken er al snel snode krachten in het spel. De daaropvolgende intriges en verraad zijn verweven met talloze virtuoze vechtscènes. Zelfs voor een film die gemaakt is tijdens de ninja-hausse van de jaren 80, komen er wel heel veel in het zwart geklede Japanse moordenaars voorbij, maar de regisseur is creatief in de manier waarop hij de energieke mannen inzet: ze klimmen op muren en plafonds, springen tussen de bomen, bungelen aan vliegers en trekken aan kostuums om naakte meisjes tevoorschijn te toveren.

Ook de choreografie is indrukwekkend, waarbij de regisseur veel aandacht heeft voor de verschillende vechtstijlen. Iets meer dan dertig jaar na dato blijkt het debuut van Ching nog steeds buitengewoon vermakelijk. Ching zou uitgroeien tot een veelgevraagd actieregisseur en werkte onder andere samen met Zhang Yimou, maar zou nooit diens bekendheid verwerven.

Details

Duel1
Duel4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op