Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still E.T. The Extra-terrestrial (Steven Spielberg, US 1982)

E.T.

Het verhaal van een groepje kinderen dat zich ontfermt over een buitenaards wezen dat op aarde is gestrand, is ook een fraaie metafoor voor de onbevangen blik op het vreemde en onbekende. Thematiek die anno 2016 alleen maar aan actualiteit gewonnen lijkt te hebben.

poster E.T. The Extra-terrestrial (Steven Spielberg, US 1982)

Over Close Encounters of the Third Kind oordeelde vakblad Variety destijds dat de film weliswaar schitterend was gemaakt, maar ook de warmte en menselijkheid ontbeerde van George Lucas” Star Wars. Spielbergs tweede sciencefictionfilm kun je uitleggen als een impliciete reactie op dat verwijt. Geen hartverwarmender film dan dit sprookje over de aaibaarste alien uit de filmgeschiedenis. Maar niet alleen het door de Italiaan Carlo Rambaldi ontworpen wezen vertederde. Naast de tienjarige Henry Thomas bleek vooral de zesjarige Drew Barrymore onweerstaanbaar snoezig. Dat de film zijn vier Oscars won in uitsluitend technische categorieën, neemt niet weg dat Spielberg met E.T. de ultieme familiefilm op zijn naam schreef. Een vervolg, E.T: Nocturnal Fears, kwam – gelukkig? – nooit van de grond.

“Het is heel simpel. Als je niet moet huilen bij E.T. the Extra-Terrestrial komt dat omdat er een ijsklomp ergens in je borstkas zit. Spielberg was de eerste regisseur die ik ontdekte en waardoor ik begreep dat films überhaupt gemaakt werden." – Martin Koolhoven (Oorlogswinter, Brimstone).

Details

Toegankelijkheid

Earcatch

still E.T. The Extra-terrestrial (Steven Spielberg, US 1982)
still E.T. The Extra-terrestrial (Steven Spielberg, US 1982)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op