Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still East of Eden (Elia Kazan, US 1954)

East of Eden

Elia Kazan / US, 1954 / 115 min.

Klassieker met James Dean in de hoofdrol. De film, met Elia Kazan aan het roer, betekende Deans doorbraak. Zijn invoelende vertolking van een verstoten zoon geldt nog altijd als een sterk staaltje method acteren. 4K-restauratie.

poster East of Eden (Elia Kazan, US 1954)

De foto is iconisch: de diep in zijn duffeljas weggedoken Dean die door een beregende straat in New York loopt, every inch de gekwelde mooie jongen met een getormenteerd gevoelsleven. De opname verscheen april 1955 in een door fotograaf Dennis Stock geschoten special over de komeetachtige opkomst van Dean, Hollywoods nieuwste ster, en leek gedeeltelijk gebaseerd op Deans rol van de verstoten zoon in East of Eden.

De film – in CinemaScope, over de strijd tussen twee rivaliserende zonen van een Californische boer in de Salinasvallei ten tijde van WOI – was een maand eerder in New York in première gegaan. Kazan toonde in een uitgekiend kleurenpalet de emotionele staat van de hoofdpersonen in hun omgeving. Ook de belichting, variërend van schemerig naar helder, was geënt op de psychologie van de personages.

Dean overleed vijf maanden na de première bij in een zwaar auto-ongeluk, 24 jaar oud; voor zijn vertolking van Sal kreeg hij postuum een Oscarnominatie, eerder had East of Eden in Cannes de prijs voor beste film gekregen.

Vertoning van de 4K-restauratie.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Elia Kazan

Productiejaar

1954

Productieland(en)

US

Originele titel

East of Eden

Lengte

115 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still East of Eden (Elia Kazan, US 1954)
still East of Eden (Elia Kazan, US 1954)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op