Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Easyrider

Easy Rider

Dennis Hopper / US, 1969 / 94 min.

Lowbudgetfilm over de hippies Billy (Dennis Hopper) en Wyatt (Peter Fonda) die op motoren door Amerika toeren, werd het boegbeeld van een generatie rebelse filmmakers. Zijn bijrol als drankzuchtige advocaat maakte Jack Nicholson tot Hollywoodster. Onderdeel van Looking for America: The Road Is Life.

Easy rider affiche 2

Als geen andere jaren-zestigfilm vertolkte Easy Rider de zoektocht naar persoonlijke vrijheid en de onvermijdelijke desillusie. Deze succesvolle lowbudgetfilm over de hippies Billy (Dennis Hopper, tevens regisseur) en Wyatt (Peter Fonda, tevens producent), die op hun easy rider-choppers rondtoeren door Amerika, luidde in 1969 de val in van Hollywoods studiosysteem. De film flopte aanvankelijk in de States, maar werd na de prijs in Cannes voor de beste debuutfilm opnieuw uitgebracht. Zijn bijrol als drankzuchtige advocaat maakte Nicholson tot Hollywoodster. Het scenario werd geschreven door Fonda, Hopper en Terry Southern.

Op 14 november met inleiding van fotografe Robin de Puy, over haar road trip door de VS op een Harley Davidson en de fotoserie die ze toen maakte. Portretfotografe Robin de Puy (ze filmt ook) werd onlangs benoemd tot Fotograaf des Vaderlands, foto”s van haar hand waren eerder dit jaar te zien in het Fotomuseum Den Haag en op het fotofestival BredaPhoto.

Details

Regisseur

Dennis Hopper

Productiejaar

1969

Productieland(en)

US

Originele titel

Easy Rider

Lengte

94 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Easy rider still 09
Still 03 easy rider
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op