Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Karelappelcomponist2

Ed van der Elsken - Art and Artists

Met speciale dank aan Anneke Hilhorst en Han Hogeland

Karelappelcomponist2

Bij de hommage aan fotograaf en filmer Ed van der Elsken in het Stedelijk Museum Amsterdam besteedt EYE on Art aandacht aan de kunst van de tentoonstellingsdocumentaire en het kunstenaarsportret. Van der Elsken legde de reacties van bezoekers vast aan twee onderhand iconisch geworden tentoonstellingen uit de vroege jaren zestig. Ook filmde hij een aantal van de deelnemende kunstenaars (o.a. Jean Tinguely) en Stedelijk-directeur Wil Sandberg.

Van der Elskens ongedwongen benadering in expressief zwart-wit brengt zowel de kunst, de makers als het publiek tot leven en geldt nog altijd als voorbeeld voor documentairemakers die een stijve, formele aanpak willen vermijden.

Deze editie van Eye on Art gaat dieper in op de achtergronden van de kunstenaarsdocumentaire aan de hand van Van der Elskens portretten (ook van Karel Appel en Vali Myers) en gesprekken. Inleidingen door Margriet Schavemaker (Manager Education, Interpretation and Publications, Stedelijk Museum Amsterdam) en Rommy Albers, senior curator Nederlandse film in EYE Filmmuseum.

Programma:

Details

Karelappelcomponist1
Bewogenbeweging2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op